Federal Reserve: Amerikaanse banken moeten dividenden beperken

De grootste Amerikaanse banken zijn kapitaalkrachtig genoeg om de coronacrisis te doorstaan. Een aanhoudende economische inkrimping kan de instellingen echter mogelijk met honderden miljarden dollar aan verliezen op slechte leningen confronteren.

Dat heeft de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, benadrukt bij de presentatie van de resultaten van de jaarlijkse stresstests in de Amerikaanse financiële sector.

In het meest catastrofale scenario – waarbij de Verenigde Staten met een hoge werkloosheid zou blijven opgezadeld en de economie er niet in zou slagen om zich binnen enkele kwartalen te herstellen – kunnen volgens de Federal Reserve de verliezen op slechte leningen bij de 34 grootste banken van het land mogelijk tot 700 miljard dollar oplopen.

Buffers

‘Hierdoor zouden de kapitaalbuffers van de banken, bedoeld om de instellingen financieel gezond te houden, volledig kunnen worden uitgehold,’ waarschuwt de Federal Reserve. ‘De kapitaalratio van de sector zou van 12 procent eind vorig jaar tot 7,7 procent kunnen terugvallen.’

Om te vermijden dat ze mogelijk in problemen zouden kunnen kopen, moeten de banken volgens de Federal Reserve de uitkering van dividenden beperken. Op die manier kunnen ze immers middelen achter de hand houden om hun reserves in geval van nood te versterken.

‘Banken mogen niet meer dividend uitkeren dan de gemiddelde winst die de vier voorbije kwartalen werd geboekt,’ aldus de Federal Reserve. Tevens werd beslist dat de banken tijdens het derde kwartaal ook geen programma’s voor de inkoop van eigen aandelen meer mogen opzetten. Een groot aantal instellingen was met die activiteit tijdens het voorbije kwartaal al gestopt.

‘De ingreep van de Federal Reserve toont het unieke karakter van de coronapandemie,’ voert de nieuwssite CNBC aan. ‘Het is ook bijzonder moeilijk om de toekomstige evoluties te voorspellen. Dat alles maakt de Federal Reserve voorzichtig. De regulatoren en de industrie willen vermijden om in de fouten van de vorige crisis te vervallen. Toen bleven de banken miljarden dollars uitbetalen, om pas later tot kapitaalverhogingen over te gaan.’

Meer