Direct naar artikelinhoud
Weer

Onweer barst los boven West-Vlaanderen: ‘Kans op lokaal veel regen en hagelbollen van 3 cm’

Onweer barst los boven West-Vlaanderen: ‘Kans op lokaal veel regen en hagelbollen van 3 cm’
Beeld Thinkstock

Boven West-Vlaanderen zijn de eerste onweders losgebarsten. In de loop van de dag kunnen ook over de rest van het land felle regen- en onweersbuien ontstaan. Daarbij is er een risico op wateroverlast, hagel en zware windstoten. Vanaf 14 uur geldt code geel, en dat zal later mogelijk opgeschaald worden naar code oranje. Het noodnummer 1722 voor storm of wateroverlast werd inmiddels geactiveerd.

“Deze ochtend zijn er al onweersbuien mogelijk, voornamelijk langs de Franse grens en ook in het westen van het land”, voorspelde weerman Frank Duboccage. Op sociale media lopen intussen de eerste meldingen binnen van noodweer boven onder meer Veurne, De Panne en Poperinge. In de Westhoek lopen de eerste oproepen binnen voor wateroverlast. Ook boven Kortrijk zouden zich donkere wolken samen aan het pakken zijn.

“Ik zie dat het heel onstabiel is”, aldus Dubocage. “Er zullen redelijk makkelijk onweersbuien ontstaan. Eerst dus aan de Franse grens en in het westen, dan zullen ze stilaan opschuiven naar het centrum. Vervolgens zal het heel traag gaan richting het noordoosten van het land. Daar mogen we in de late namiddag onweersbuien verwachten. Met andere woorden richting provincie Antwerpen en provincie Limburg, misschien zelfs pas ’s avonds. Dus de onweersbuien trekken van zuidwesten richting het noordoosten over ons land.”

Duboccage verduidelijkt dat het hevige onweersbuien kunnen zijn. “Het kunnen felle buien zijn met kans op veel regen op korte tijd. Hagel is ook niet uitgesloten en tijdens de passage van de buien zijn er ook felle windstoten mogelijk.

Door de tropische hitte is er veel instabiliteit in de atmosfeer aanwezig. Elke onweersbui heeft ook de kracht om hagel te produceren. “Het is niet mogelijk om te zeggen waar de bui met hagel zal ontstaan, weermodellen geven een groot deel van België een stevige kans met een lichte voorkeur voor Wallonië. Indien het tot hagel komt bij onweer moeten we rekening houden met 1 à 3 centimeter”, besluit NoodweerBenelux.

Twitter bericht wordt geladen...

Mogelijk code oranje

Ook het KMI waarschuwt voor hevige onweersbuien. Vanaf 14 uur geldt code geel over het hele land, en mogelijk wordt er later op de dag code oranje uitgeroepen. “Aangezien sommige weermodellen suggereren dat er lokaal meer dan 30 liter per vierkante meter kan vallen op een uur tijd en dat er een kans bestaat op hagelstenen van om en bij 3 cm, is het mogelijk dat vrijdag de onweerswaarschuwing opgeschaald wordt naar oranje”, aldus het KMI.

’s Avonds zal het vanuit het zuiden rustiger worden, waarbij de onweerskans opschuift naar Nederland. Maar in het tweede deel van de nacht nadert alweer een nieuwe onweerslijn onze omgeving. Volgens NoodweerBenelux is die vooral bestemd voor het zuidoosten tot oosten van België. Elders blijft de kans op onweer beperkt tot lokale exemplaren. “Deze onweerscellen kunnen nog steeds pittig zijn met kans op veel regen, hagel en windstoten. Morgen zal de weersituatie pas stabiliseren.” 

Twitter bericht wordt geladen...