Direct naar artikelinhoud
Zorgsector

Lauwe reacties op horecacheque voor zorgpersoneel: ‘Meer nodig dan eenmalige premie om op café te gaan’

125.000 zorgverleners, onder wie ziekenhuispersoneel, krijgen de premie. "Niet meer dan een aalmoes", luidt de kritiek.Beeld Photo News

125.000 zorgverleners in ziekenhuizen krijgen van de federale overheid een premie van 300 euro. Hun collega’s in de woonzorgcentra, die onder het Vlaamse niveau vallen, krijgen die niet. ‘Dit is een aalmoes. Er is nood aan structurele maatregelen voor álle zorgkundigen’, zegt Margot Cloet van het Vlaams netwerk van zorgorganisaties.

De superkern gaf werkgevers eerder al de mogelijkheid om hun personeel, als waardering voor het werk tijdens de coronacrisis, een horecacheque van 300 euro netto te geven. Werknemers zijn hiervoor echter afhankelijk van de goodwill - maar vooral de financiële draagkracht - van hun werkgever. “Uitgerekend ziekenhuizen, woonzorgcentra of centra voor geestelijke gezondheidszorg zitten door de crisis in slechte financiële papieren, waardoor het zorgpersoneel uit de boot valt. Je krijgt toch aan niemand uitgelegd dat uitgerekend het zorgpersoneel niet beloond zou worden om ons land draaiende te houden tijdens deze crisis?”, stelde sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir.

Zo’n horecacheque van 300 euro zou op Vlaams niveau 38 miljoen kosten voor 127.000 zorgverleners, maar de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben dat voorstel woensdag weggestemd. Dat betekent dat onder meer het personeel van de woonzorgcentra de premie niet krijgen. Hun 125.000 collega’s die onder het federale niveau vallen - ziekenhuispersoneel en thuisverplegers - krijgen ze wel. Daarvoor moet 37,5 miljoen euro gebudgetteerd worden. Ter vergelijking: in Nederland krijgt het zorgpersoneel een bonus van 1.000 euro netto.

Denigrerend

De 300 euro wordt in de sector niet bepaald op gejuich onthaald. “Het is niet meer dan een aalmoes, een soort van voucher waarmee ze op restaurant kunnen”, zegt Margot Cloet, CEO van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen.

“Er is nood aan structurele maatregelen. Op federaal niveau zijn de gesprekken met de ministers van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Begroting flink gevorderd, we hopen snel te kunnen landen. Op Vlaams niveau zijn de onderhandelingen nog niet opgestart. Maar dat betekent dat zorgkundigen in ziekenhuizen - waarover het federale niveau beslist - straks een betere verloning krijgen, een betere financiering en meer extralegale voordelen. Als dat op Vlaams niveau, waaronder de zorgkundigen in woonzorgcentra vallen, niet wordt gevolgd, is dat niet te verantwoorden - en is het zelfs ronduit denigrerend.”

Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische federatie voor Zorgkundigen, deelt die bekommernis. “Hopelijk volgt Vlaanderen dan snel, want wie wil anders nog in een woonzorgcentrum aan de slag, terwijl er zo veel nood is aan ouderenzorg?”

Meer personeel

Jan-Piet Bauwens van de socialistische vakbond BBTK noemt de zorgpremie ‘leuk’, “maar het is niet wat wij gevraagd hadden”. “Wij hebben tien jaar lang intensief gewerkt aan een nieuw baremasysteem voor de sector en vragen hogere lonen, meer personeel en betere arbeidsvoorwaarden. De lonen van het personeel in de zorg liggen 20 procent lager dan het gemiddelde Belgische loon, ondanks de vierjarige bacheloropleiding. Er moet een echte herwaardering van de sector volgen, meer dan een eenmalige premie om op café te gaan.”

Ook de christelijke vakbond ACV vindt de premie allesbehalve toereikend. “Een eenmalige horecacheque geven aan het zorgpersoneel is hen uitlachen in het gezicht”, klinkt het daar. De vakbond vraagt om structurele oplossingen. “Als de politieke overheid niets doet aan de echte structurele problemen, zullen de werknemers in de zorgsector dat niet meer accepteren. Na het applaus en de pralines zullen ze opnieuw de witte woede in actie jagen omdat er niet echt iets wezenlijks gebeurt.”