Dit zijn de regels aan de kust per gemeente

Themabeeld Oostende. ©  BELGA

Een vakantie aan zee ziet er deze zomer een beetje anders uit in ons land. Om de coronapandemie het hoofd te kunnen bieden, gelden enkele regels aan de kust. Sommige gelden overal, andere verschillen van badplaats tot badplaats.

mg

Wie met de wagen richting zee rijdt, krijgt een duidelijke boodschap mee op de signalisatieborden: controleer de druktebarometer voor u naar zee vertrekt. De mobiele data worden door Westtoer live verzameld via gsm-signalen. Indien er te veel mensen aanwezig zijn, kan de lokale politie ter plekke ingrijpen. Wie met de trein, bus of tram naar de zee gaat, moet een mondmasker op. Bij mooi weer worden extra treinen ingezet, De Lijn volgt de normale zomerregeling.

]]>

Regels per gemeente

België telt tien kustgemeentes, maar het is niet zo makkelijk om de regels voor alle badplaatsen gelijk te trekken. De ene gemeente heeft een breed strand, de andere een station of drukkere winkelstraten. Daarom zijn er ook specifieke regels per gemeente opgesteld.

]]>

Reservatie

Enkel Oostende werkt met een reservatiesysteem, in andere kustgemeentes kan u zonder reservatie het strand op. Op piekdagen zullen bezoekers dus moeten reserveren in Oostende om een plekje te krijgen op het Groot Strand, het Klein Strand en het Groeistrand. Die piekdagen worden drie dagen op voorhand aangekondigd.

Zones

De Panne werkt niet met zones, alles andere gemeentes werken wel met kleur- of lettercodes. Om te vermijden dat bezoekers te dicht bij elkaar zitten, worden ze opgedeeld in zones. Strandcoaches worden in elke gemeente ingezet om toeristen naar een plekje op het strand te wijzen.

Strandzeilen zijn niet verplicht in De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Middelkerke-Westende. In Oostende en Knokke-Heist is het sterk aanbevolen, Zeebrugge en De Haan verplichten het aan de cabines, Bredene raadt het aan. Blankenberge heeft zelf strandzeilen aangebracht aan de cabines om de afstand aan te duiden.

Nieuwpoort voorziet extra terrassen, Koksijde-Oostduinkerke en De Haan zetten in op extra fietsenparkings, Zeebrugge op extra parkeergelegenheid en De Panne, Middelkerke-Westende voorzien in extra sanitaire installaties.

Gocart en fietsen

In Oostende, Zeebrugge en Knokke-Heist zijn gocarts gewoon toegelaten, in Blankenberge is het verboden. De Haan en Middelkerke laten alleen de allerkleinsten toe met duwertjes, De Panne voorziet speciale zones, Nieuwpoort werkt met een circulatieplan. In Koksijde mogen alleen kinderen in speciale zones rijden.

Er mag gefietst worden op de dijk in Zeebrugge, Koksijde, De Panne en Oostende, voor die laatste alleen als het rustig is. In De Panne moet je rechts houden. De Haan en Middelkerke verbieden fietsers op de dijk. In Blankenberge en Knokke-Heist moeten fietsers op de rijweg. Nieuwpoort kiest voor een circulatieplan voor fietsers.

Algemene regels

Ook aan zee gelden de algemene regels: de bubbel telt 15 mensen per week, een groep mag maximaal 15 personen tellen. Houd anderhalve meter afstand en denk aan de handhygiëne.