Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © EPA

Premies tot 1.500 euro en korting op vliegtickets: dit is hoe andere Europese landen de zorgsector belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis

Woensdag raakte bekend dat het Belgische zorgpersoneel een eenmalige zorgpremie zal ontvangen voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De Kamer besliste dat de zorgverleners die onder de bevoegdheden van de federale regering vallen een horecacheque van 300 euro netto zullen ontvangen. Al was niet iedereen daar laaiend enthousiast over. Zeker wanneer bleek dat zorgverleners in rusthuizen uit de boot vallen. “Een aalmoes”, volgens sommigen, maar is dat zo in vergelijking met onze buurlanden en andere Europese landen? Een overzicht.

22 reacties

  • Marcus Camps

    4 jaar geleden
    De vakbond zal er weer voor zorgen dat iedereen die premie moet krijgen in de zorgsector. Dit terwijl er heel 'uitval' was bij het personeel, en niet omdat ze Corona hadden opgelopen, maar eerder uit stress, of noemen we het beter... zelfbehoud. Ik heb er geen probleem mee dat men de mensen die echt in de vuurlijn hebben gestaan goed vergoedt, en dat mag veel meer zijn dan die 1500 Euro.
  • René Mattyns

    4 jaar geleden
    Het blijft lullig in mijn ogen.Eens de centen of bonnen opgebruikt zijn, is het dan vergeten? Als je dan nog eens geen behoefte hebt aan vliegreizen of eender wat, zoals gratis tramritten.Dit is niet meer ernstig te noemen.Waar is Europa nu? Die zijn met geld en hun bazen bezig om geen verlies te lijden, en als het even kan, er nog winst op maken.Geef die mensen een deftig loon na evaluatie, transparant naar de mensen toe, en hopelijk na de crisis, geef ze wat extra rust en 1000 eurokes.
  • Koen Van crombruggen

    4 jaar geleden
    Maak ook eens zo'n opsomming over de belastingen die moeten betaald worden in dit land in vergelijking met al die andere landen. Idem voor de pensioenen... En die zaken zijn niet eenmalig.
  • Luc Van Bogaert

    4 jaar geleden
    En de WZC, een regionale bevoegdheid van Vlaanderen, vallen weeral uit de boot in tegenstelling met hun federale collega's van de ziekenhuizen. In Nederland krijgt elk personeelslid in de zorg zonder onderscheid, van verpleegster tot schoonmaakster die tewerkgesteld zijn in de zorginstellingen, een cheque van 1000 euro voor hun inzet.
  • Timothy Renders

    4 jaar geleden
    Voor de horecacheque zou je tevens zelf moeten uitgeven en de overheid zou de helft van je rekening betalen hoor ik in het betrokken milieu. Daar ben je evengoed zelf niks mee.