450 verontruste artsen doen oproep in open brief: "Beleid zaaide verwarring, blijf de maatregelen volgen"

450 artsen hebben een open brief ondertekend waarin ze met aandrang vragen om de coronamaatregelen goed te blijven opvolgen. In hun gemeenschappelijke brief zijn de artsen erg kritisch voor het beleid. Dat mondmaskers niet verplicht worden bij gebrek aan draagvlak bij de bevolking kan er bij de artsen maar moeilijk in. ā€œNu de regels versoepeld worden, is het volgens ons net hĆ©t uitgelezen moment om mondmaskers te introduceren.ā€

Het idee om een brandbrief - een brief waarin gewezen wordt op een gevaarlijke situatie - te schrijven is ontstaan in de Facebookgroep Covid-19 voor Artsen. In die gesloten groep verschenen de afgelopen tijd steeds meer berichten van verontruste huisartsen en specialisten die vaststellen dat mensen in het straatbeeld, in de supermarkten, maar ook in hun eigen wachtkamers, het niet meer zo nauw nemen met de basismaatregelen.

ā€œMensen lijken zich geen zorgen meer te maken en verschijnen bijvoorbeeld niet meer met mondmaskers in de dokterspraktijken, houden minder afstand, wassen hun handen minder goed, respecteren het concept van de bubbels niet meer en troepen meer samenā€, zegt psychiater Athena Beckers, Ć©Ć©n van de initiatiefnemers van de brief.

Mondmaskers

Vooral dat weinig mensen mondmaskers dragen, ligt de dokters zwaar op de maag. Daarvoor wijzen ze het beleid met de vinger. Dat er op de Nationale Veiligheidsraad beslist werd om mondmaskers niet te verplichten op drukke plaatsen, valt bij de artsen niet in goede aarde.

ā€œDe voorbije dagen uitten verschillende experts zich voorstander van het verplichten. Toch besloot de Veiligheidsraad daar anders overā€, betreuren de artsen. Vooral met de motivatie - onvoldoende draagvlak bij de bevolking - hebben ze het moeilijk.Ā 

Er werd geen draagvlak maar vooral verwarring en frustratie gecreƫerd.

ā€œDraagvlak creĆ«ert men volgens ons door duidelijk uit te leggen waar een bepaalde strategie voor staat, waarom bepaalde maatregelen gelden en wat men hiermee hoopt te bekomen.ā€ En dat is volgens de artsen veel te weinig gebeurd.

ā€œDoor de veelheid aan regels, uitzonderingen, versoepelingen, debat over welke belangen primeerden en vooral door het vele, vaak tegenstrijdige advies - werd geen draagvlak maar vooral verwarring en frustratie gecreĆ«erd.

Cruciaal punt

Volgens de artsen wordt te weinig benadrukt dat het nĆŗ naleven van de maatregelen ons sneller naar een zo normaal mogelijk leven kan leiden met aanzienlijk minder risico op een tweede Covid-golf.

ā€œNet op dit moment bevinden we ons op een cruciaal punt om te voorkomen dat zoā€™n tweede golf er komt binnen enkele weken of maandenā€, benadrukt Athena Beckers. ā€œOns gedrag nu bepaalt echt wat er zal gebeuren.ā€

Beckers ziet net als iedereen dat de cijfers al een tijdje een 'dalende trend' vertonen, ā€œmaar we lijken te vergeten dat deze dalende trend er gekomen is tijdens een periode van lockdown en met weken nadien het nog steeds nauwgezet naleven van de regels.ā€

ā€œNu deze regels versoepeld worden, is het volgens ons net hĆ©t uitgelezen moment om mondmaskers te introduceren. Een wat gemiste kans dusā€, luidt de strenge conclusie.

Meest gelezen