Direct naar artikelinhoud
Zorgpremie

Na de controverse over de zorgpremie van 300 euro: regering onderzoekt hoe ook Vlaams zorgpersoneel ondersteund kan worden

Werknemers uit de zorg.Beeld EPA

De Vlaamse regering onderzoekt of, en op welke manier, het mogelijk is om het Vlaamse zorgpersoneel te steunen. Ze zit hierover met de vakbonden rond de tafel. Op de eenmalige ‘federale’ premie van 300 euro kwam al veel kritiek.

Donderdag werd een eenmalige premie van 300 euro goedgekeurd voor personeel in de ziekenhuizen en thuisverpleging, die onder federale bevoegdheid vallen. Het gaat om een cheque om in een winkel of horecazaak uit te geven, of om aan cultuur te doen. Dat is wat het zorgpersoneel van een ziekenhuis, waarover het federale niveau beslist, krijgt.

Ook thuisverplegers en personeel in wijkzorgcentra krijgen de eenmalige premie, die de overheid 37,5 miljoen euro kost. Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen, reageert teleurgesteld en noemt de premie “een aalmoes”. Topvrouw Margot Cloet had het over een “voucher waarmee ze op restaurant kunnen”. De vakbonden dreigen met acties en willen een “echte herwaardering” van de sector.

127.000 zorgverleners

Op het Vlaamse niveau had de cheque voor 127.000 zorgverleners 38 miljoen gekost, maar de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden dat voorstel woensdag weg. Dat betekent dat onder meer personeel van woonzorgcentra, revalidatiecentra en centra voor mensen met een beperking niets dreigen te krijgen.

Dat hun 125.000 collega’s die onder het federale niveau vallen wél een premie opstrijken, zet dan ook kwaad bloed. De vakbonden klopten gisterenmorgen met hun verzuchtingen aan bij Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die plant, volgens zijn kabinet, samen met zijn collega’s van de regering, op korte termijn een overleg met de bonden en werkgevers.