Videospeler inladen...

Vlaamse verpleegster in Spaans ziekenhuis over hoogtepunt coronacrisis: "Vanaf 70 jaar werden patiënten afgeschreven"

Spanje is met meer dan 28.000 doden erg zwaar getroffen door het coronavirus. Het land wil nu leren uit zijn fouten. Komt er een tweede golf, dan moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld veel sneller veel meer mensen kunnen opvangen. Onze ploeg in Madrid sprak met Ilse Van Bockstaele, een Vlaamse verpleegster. In het ziekenhuis waar zij werkt, zo beweert ze, is wel degelijk beslist om heel zieke zeventigplussers op intensieve zorg niet meer te behandelen.

Onze ploeg ontmoet Ilse Van Bockstaele bij haar thuis in een buitenwijk van Madrid waar ze al 20 jaar woont. Ze toont beelden die ze maakte tijdens de piek van de coronacrisis in het ziekenhuis waar ze als verpleegkundige op de spoed werkt. "In een week tijd zijn enorm veel mensen ziek geworden", zegt ze. "Voor een kleine regio van verschillende dorpen hadden we te weinig capaciteit, te weinig bedden."

De spoedafdeling werd razendsnel omgebouwd om mee coronapatiënten op te vangen. Het zorgpersoneel moest zelf zijn bescherming financieren. "Beschermmateriaal, op vlak van kledij, hadden we eigenlijk niet", zegt Van Bockstaele. "Dat hebben we zelf in het begin moeten aankopen. We hebben elk 20 euro betaald. We hebben eerst nog schermen gekocht voor over het gezicht en ook brillen en beschermkledij."

Radicale keuzes

Door de plotse overvloed aan patiënten werden in het ziekenhuis waar Van Bockstaele werkt radicale keuzes gemaakt, zegt ze. "In principe werd iedereen behandeld, maar indien hun toestand echt verslechterde, werd echt een grens getrokken op 70 jaar. Hoewel die onafhankelijk waren in hun dagelijkse beslommeringen en niks van medische voorgeschiedenis hadden, werden ze afgeschreven. Ze mochten niet naar de dienst intensieve zorg. Op de grote piek was het echt een oorlogssituatie: jij wel, jij niet. De streep werd daar getrokken: 70 jaar."

Ziekenhuisdirecteur Julio Mayol ontkent zulke praktijken in zijn ziekenhuis. Hij zegt ook dat je een pandemie vooral moet bestrijden door de verspreiding van de besmetting tegen te gaan, wat in Spanje te laat is gebeurd. Spanje is ook extra getroffen omdat het idee van "veilige afstand" er niet echt populair is. "Vooral in landen als Spanje en Italië is buitenkomen, actief zijn, elkaar omhelzen en dichtbij zijn iets heel gewoons en sociaal", zegt hij.

Vooral in landen als Spanje en Italië is buitenkomen, actief zijn, elkaar omhelzen en dichtbij zijn iets heel gewoons en sociaal

Julio Mayol

Bij het begin van de coronacrisis werden Spaanse ziekenhuizen overspoeld door patiënten, een overmacht waarop ze niet waren voorbereid. Daar probeert men nu lessen uit te trekken. Zo werd tijdens de lockdown elk ziekenhuis verplicht een plan op te stellen. "We garanderen nu dat we in 3 dagen 3 keer meer plek hebben op de spoed", zegt Mayol, "dat we dubbel zoveel bedden hebben in de gewone opvang en 3 keer zoveel op de dienst intensieve zorg."

Bekijk hieronder de reportage van onze ploeg in Spanje:

Videospeler inladen...

Meest gelezen