Amokmakers steken in Brussel 8 auto’s in brand op oudejaarsnacht

© Tom Palmaers

Baldadige jongeren hebben op oudejaarsnacht op vijf verschillende plaatsen in Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst acht auto’s in brand gestoken. In Vilvoorde werden auto’s beschadigd en politiemensen belaagd. In Frankrijk gingen in de Sint-Sylvesternacht niet minder dan 650 auto’s in de fik.

Geert Neyt/blg

Bij de vijf brandstichtingen sloeg het vuur ook over naar andere geparkeerde wagens. “Alles samen gaat het om acht wagens, waarvan er sommige helemaal uitbrandden”, zegt Marie Verbeke, woordvoerder van de politiezone Brussel-Zuid.

“Vier jongeren werden gerechtelijk aangehouden voor brandstichting”, aldus Verbeke. “Nog een twintigtal anderen werden administratief aangehouden omdat ze de hulpverleners stoorden of tussenbeide kwamen.”

Het is niet de eerste keer dat in de oudejaarsnacht jongeren in het Brusselse voertuigen in brand steken. “We waren erop voorzien en hadden meer volk om op te treden.”

650 uitgebrande wagens

Die droevige traditie veroorzaakte ook in Frankrijk heel wat materiële schade. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er meldingen van 650 in brand gestoken voertuigen. Net zoals in Nederlandwaren in de oudejaarsnacht ook politiemensen en hulpverleners het doelwit van agressie. In Nice werden 2 hulpverleners gewond door stenengooiers en in Oyonnax werd een brandweerman lichtgewond toen hij met collega’s een brandend voertuig probeerde te blussen. “Deze daden van geweld en agressie zijn onaanvaardbaar en zullen bestraft worden”, staat in het Franse communiqué. De minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux heeft ondertussen een brandweerkazerne in Parijs bezocht om de manschappen te feliciteren en te bedanken “omdat zij ervoor gezorgd hebben dat de avond van 31 december goed verlopen is.”

Illegale rave

In Vilvoorde werden in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag ook enkele auto’s beschadigd tijdens een confrontatie tussen relzoekers met de politie. Dat gebeurde volgens Belga op de Asiat-site waar 800 feestvierders een illegale rave-party hadden georganiseerd.

Het feest werd eerst gedoogd, maar met de initiatiefnemers werd afgesproken dat om 05.00 uur ‘s ochtends de muziek moest stilgelegd worden. Toen de politie rond dat tijdstip arriveerde, keerden een aantal feestvierders zich echter tegen de agenten, die bestookt werden met vuurwerk en glazen flessen. Ook andere feestvierders deelden in de klappen.

De politie riep versterking op uit omliggende zones en rond 07.00 uur was de rust op de site weergekeerd. In het tumult waren echter ook enkele auto’s in de buurt beschadigd. Uiteindelijk werd slechts één persoon bestuurlijk aangehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen