Oskar (23, vooraan) op de Dageraadplaats: “Als we ons aan de regels van de politie houden, krijgen we vrijheid.” © Jan Van der Perre

Als cafés vroeger sluiten, gaat het jonge volk in Antwerpen een nachtje ‘banken’: onze reporter ging mee

De sluiting van de cafés om 1u wordt niet echt goed verteerd. Op het Brusselse Flageyplein troepten vorig weekend honderden mensen samen om ’s nachts een feestje te bouwen. De Gentse burgemeester besliste woensdag om de Gras- en Korenlei gedeeltelijk af te sluiten omdat er aan het water te veel jonge mensen ook na 1u nog bleven drinken. En in een doordeweekse nacht in Antwerpen heeft het jonge volk nog energie te veel. Op pleinen en in parken zoekt het bankjes en tafeltjes om nog wat verder te fuiven. Maak kennis met het fenomeen ‘banken’.

Andreas Rotty

“De Korsakov is ons stamcafé. Als dat nog open zou blijven, hadden we daar nog gezeten”, zegt Seba (22). Hij stapt net voor 1u de nachtwinkel op het Mechelseplein binnen om nog wat pinten te kopen. De nachtwinkel sluit ook om 1u, maar biedt wel de mogelijkheid om een voorraadje in te slaan. “We gaan nu op het bankje zitten aan het standbeeld. Dat hebben we de voorbije weken al vaker gedaan.”

© Jan Van der Perre

Seba bedoelt het standbeeld van Willem Elsschot op het Mechelseplein zelf. Ver moeten hij en zijn vrienden dus niet lopen, het is een kwestie van meters. “Maar we gaan het feit dat we hier nog kunnen zitten niet misbruiken hoor”, belooft Louise (22), een van de vrienden van Seba. “We doen het hier niet zoals in Brussel in grote groepen. We blijven met minder dan tien. Als er problemen ontstaan, gaan we gewoon door.”

Ze is niet de enige die er zo over denkt. Veel Antwerpse jongeren hebben de beelden van het Flageyplein gezien en geven spontaan aan er niet mee akkoord te zijn.

Politie gunt vrijheid

De drukte lijkt op het Mechelseplein nog mee te vallen op deze weekdag. Op de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg is er na 1u nog iets meer volk aan het keuvelen en banken. Het gebeurt volgens hetzelfde stramien. Op café tot sluiting, dan nog even naar de nachtwinkel op de hoek en een paar meter verder op een bank gaan zitten. Het lijkt er bijna op voorzien. “We kunnen hier ook plassen in het urinoir aan de kerk”, zegt Oskar (23), die met wat vrienden van Bar Salon komt.

Het valt op dat de politie op zowat alle pleinen zichtbaar aanwezig is of voorbijkomt, maar niet veel actieve tussenkomsten doet. “Ik vind het politiegebeuren zeer acceptabel”, laat Oskar verstaan. “Toen we hier met een skateboard bezig waren, zei de politie rustig om daarmee op te houden en dan doen we dat. Als we ons aan de regels houden, krijgen we deze vrijheid. Ik zou zelfs durven zeggen dat we meer vrijheid hebben hier op de bankjes dan op café.”

© Jan Van der Perre

Drukker in het weekend

Wanneer we deze reportage maken, op een doordeweekse dag, is het heel kalm in de stad. Maar in het weekend kan het op de pleintjes een pak drukker zijn. “Dan zie je hier heel veel groepen samenkomen. Vanuit alle cafés scholen ze samen op het plein”, zegt Katrijn (20), die met vriendinnen een babbeltje doet na een bezoek aan café Zeezicht.

Katrijn vraag zich af of het niet beter is de cafés net open te houden. “Het is niet per se zo dat iedereen de regels dan negeert, maar er wordt wel vanzelf meer gecirculeerd tussen groepjes. Iedereen gaan op hetzelfde moment naar het plein. Dat kan toch niet de bedoeling van de maatregelen zijn? Die zijn dan toch nutteloos? Misschien kunnen ze maar beter de cafés open houden, dan staan er tenminste tafeltjes tussen de mensen en zouden ze in aparte groepjes blijven zitten.”

© Jan Van der Perre

Sluikstort en samenscholing aan Scheldebocht

Het nieuw aangelegde Droogdokkenpark in de Scheldebocht aan het Eilandje is wel een hotspot die de ordediensten in de gaten moeten houden. Daar is ook midden in de week opvallend veel bedrijvigheid. Het krioelt er van de groepjes waarvan een deel de grens van tien leden zeker overschrijdt. Ze zetten muziek op en kunnen zo hard roepen als ze willen, ze storen er niemand mee. Wat wel stoort is het zwerfvuil. Zelfs in het pikdonker zie je duidelijk dat er talloze blikjes en kapotte flessen liggen. De stadsreinigingsdienst zal er de komende maanden nog werk aan hebben als het zo verder blijft gaan.

“Dat sluikstorten is opvallend. Wij gaan alles zeker in zakjes doen”, verzekert student Tijs (19). Hij is met zijn vriendengroep tegen 1u van zomerbar Jardim op de Rijnkaai naar het Droogdokkenpark verhuisd omdat er verder niets meer te doen was. “Wat ons ook opviel is dat er aan de banken een groep van ongeveer veertig mensen zat. Toen de politie kwam hebben die zich snel verspreid en daarna zijn ze snel terug samen gaan zitten.”

© Jan Van der Perre

Mogen we hier wel zitten?

Soms kunnen de samenkomsten na de sluiting van cafés er dus voor zorgen dat mensen net dichter bij elkaar komen en het virus misschien sneller doorgeven. Maar het kan ook omgekeerd: ze kunnen net meer verspreid zitten als elk groepje een eigen plek vindt. Zeno (21) heeft met vier vrienden na hun avondje op café op de Paardenmarkt een plaats gevonden aan het Eilandje. Ze zijn op de houten banken van een willekeurig terras aan het Willemdok gaan zitten en kijken uit over het kabbelende water en de boten. Verder is er bijna niemand in de buurt.

“De nachtwinkels waren al dicht, maar gelukkig hadden we iets meegenomen in de rugzak. We zijn nog niet klaar om naar huis te gaan”, zegt Zeno. Zijn maat Rinus is gedurende de gesprekken rustig aan het tokkelen op zijn gitaar. “Ik weet niet of we hier wel op dit terras mogen zitten. Maar het is hier zo gezellig, zeker met de gitaar.”

© Jan Van der Perre

Los van het sluiten van de cafés is het natuurlijk ook niet ondenkbaar dat jongeren nu eenmaal verzamelen op pleintjes. Soms willen ze ook niet liever. Op het nieuwe stuk Scheldekaaien ter hoogte van het Zuid zijn vier Duitse toeristen al het drankspelletje flunkyball aan het spelen. “Dit is ons favoriete plekje van Antwerpen”, vertelt Liza (25). “We komen hier voor de goede sfeer en we zouden hier ook zijn als de cafés open waren.”

© Jan Van der Perre

Een zomer op de bankjes?

Op de Antwerpse bankjes zijn vooral jongeren te vinden. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het een weekdag is. En met het feit dat de examens stilaan overal teneinde lopen. Dat doet vermoeden dat er de komende dagen nog wel wat meer drukte in openlucht zal ontstaan. En misschien zet zich dat ook door naar deze zomer, nu ook veel mensen hun vakantie doorbrengen in eigen land. Misschien wordt het voor jong Antwerpen wel een zomer op de bankjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER