Extinction Rebellion-betogers stuiten op Brusselse politie

© BELGA

De actie van de milieuactivisten van Extinction Rebellion die in de loop van de namiddag rustig was verlopen in Brussel, neemt nu een grimmigere wending. De actievoerders hadden het laatste deel van hun protest, het omdopen van de Finance Tower tot de Resilience Tower, afgesloten en wilden in optocht naar de Wetstraat trekken, maar werden vrijwel meteen tegengehouden door de Brussels politie.

ast

De milieu-activisten hadden eerder zaterdagnamiddag al twee acties gehouden. Zowel op het Beursplein als in de Nieuwstraat hadden ze een vijftal minuten stilgestaan en hun protestborden getoond. Die acties verliepen rustig en zonder incidenten. Bedoeling was om de actie af te sluiten aan de Finance Tower. Eerder deze week waren de letters 'Finance' al van de toren verwijderd en zaterdag was het de bedoeling die te vervangen door het woord 'Resilience', waarbij elke letter stond voor één van de bewegingen die Extinction Rebellion steunt. Zo stond de 'R' voor alle groepen die in de samenleving lijden onder structureel en systemisch racisme, de 'S' voor de kunstensector, en andere letters voor de Gele Hesjes, de ecologisch-sociale bewegingen en de zorgsector.

Het lukte de actievoerders niet om de letters ook op de muur van het gebouw aan te brengen, want dat werd door de politie niet toegelaten. Toen de betogers vervolgens in optocht naar de Wetstraat wilden trekken, werden ze vrijwel meteen tegengehouden door de politie.

De actievoerders kregen de keuze om ofwel hun identiteit te laten noteren en hun protestmateriaal achter te laten en vervolgens te kunnen vertrekken, of te blijven en gearresteerd te worden. Een groot deel van de betogers heeft voor de eerste optie gekozen en wordt nu druppelsgewijs uit de omsingeling gelaten. Een 50-tal activisten kiest ervoor om opgepakt te worden.

'We moeten even pauzeren'

Eerder op de dag zei een woordvoerster van de actievoerders dat we ons op een kantelpunt in de geschiedenis bevinden: ‘We komen uit een grote gezondheidscrisis en dit is het uitgelezen moment om even stil te staan en ons af te vragen waar we heen willen met onze wereld', licht ze de actie toe. 'We moeten even pauzeren en nadenken over wat onze daadwerkelijke behoeften zijn voor de toekomst. Willen we terug naar een systeem gebaseerd op fossiele brandstoffen, industriële landbouw, uitbuiting van mensen en structureel racisme? Of willen toewerken naar een veerkrachtige maatschappij die de urgentie erkent van de verschillende crisissen die ons te wachten staan?’