Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Brusselse politie sluit milieuactivisten Extinction Rebellion in: 50 activisten opgepakt

Brusselse politie sluit milieuactivisten Extinction Rebellion in: 50 activisten opgepakt
Beeld Photo News

De actie van de milieuactivisten van Extinction Rebellion in Brussel begon rustig maar nam een andere wending in de namiddag. De actievoerders hadden het laatste deel van hun protest, het omdopen van de Finance Tower tot de Resilience Tower, afgesloten en wilden in optocht naar de Wetstraat trekken, maar werden vrijwel meteen tegengehouden door de Brusselse politie. Zo’n vijftig activisten werden opgepakt.

en

De agenten hebben enkele tientallen actievoerders en journalisten nu ingesloten op de Pachecolaan. De organisatoren van de betoging proberen nu met de politie te onderhandelen om te zien wat er verder kan gebeuren. Dat deden ze omdat de activisten naar de Wetstraat wouden trekken. In houten letters maakten ze het woord ‘resilience’. Die wouden ze aanbrengen op de Financietoren, daar waar tot woensdag Finance stond. Toen de politie hen daarvan weerhield wouden de activisten naar de Wetstraat trekken met hun letters. Hierop sloten agenten hen in. Momenteel zitten ze op de grond in afwachting van wat er gaat gebeuren. Verder verliep de actie vreedzaam.

Na een tijdje kwam er zelfs beweging in zo was er onder andere een stukje van een yogasessie te zien. De politie stelde hen om 18u15 voor de keuze: ofwel een identiteitscontrole en dan mochten ze naar huis. Of blijven zitten en worden opgepakt. Uiteindelijk werden zo’n vijftig activisten opgepakt.

Brusselse politie sluit milieuactivisten Extinction Rebellion in: 50 activisten opgepakt
Beeld Photo News

Vredige start

Enkele tientallen leden van Extinction Rebellion hadden om 15 uur een protestactie gehouden op het Brusselse Beursplein. Met mondmaskers aan en op geruime afstand van elkaar stonden ze een tiental minuten stil terwijl vanuit een gebouw aan het plein een toespraak werd gehouden. De actievoerders hielden borden omhoog waarop in het rood was geschreven wat ze wilden zien verdwijnen en in het groen wat ze wilden behouden en koesteren. Een uur later, om 16 uur, vond een tweede actie plaats in de Nieuwstraat.

Zowel rond het Beursplein als in de Nieuwstraat werd de actie gadegeslagen door talrijk aanwezige politieagenten, zowel in uniform als in burger. Die lieten de actievoerders begaan en voerden geen arrestaties uit. Wel werden na beide acties enkele banners en borden in beslag genomen.

De actievoerders willen hun protest om 17 uur afsluiten aan de Financietoren. Eerder deze week hebben ze de metalen letters ‘Finance’ van die toren weggehaald en om 17 uur willen ze hem herdopen tot Resilience Tower.

Video wordt geladen...