Online Vlaamse artificiële intelligentie-cursus: Bereid je voor op de toekomst

Samsung lanceert samen met de Nederlandse Nationale AI-cursus en de Universiteit van Vlaanderen een gratis online opleiding over artificiële intelligentie (AI). Het is een laagdrempelig programma van acht modules in het Nederlands of in het Engels voor alle Vlamingen ouder dan 12 jaar en het levert je bovendien een certificaat op. Met dit initiatief willen de organisaties Vlaanderen klaarstomen voor nieuwe, digitale jobs.
door
andries.haesevoets
Leestijd 2 min.

De zomervakantie is voor de meeste jongeren van start gegaan en dat is de ideale gelegenheid om even goed te ontspannen, maar ook om je wat bij te scholen in bijvoorbeeld artificiële intelligentie (AI). Samsung heeft samen met de Nederlandse Nationale AI-cursus en de Universiteit van Vlaanderen een laagdrempelig online programma over AI op poten gezet dat bovendien helemaal gratis is. Ze hopen dat minstens 66.000 jongeren de lessen zullen voltooien, omdat deze technologie een super belangrijke rol zal spelen in de toekomst en tegen 2030 maar liefst 629.000 nieuwe Belgische jobs zal opleveren. Als dat niet mooi is!

AI is de toekomst

De cursus bestaat uit acht modules, waaronder machine en deep learning, en duurt in totaal zes uur. AI is het denkvermogen waarmee apparaten, machines en software zelfstandig problemen oplossen, zonder een menselijke tussenkomst. De technologie is op zich vrij ingewikkeld, maar experten van de KU Leuven en de UGent zullen je alles op een eenvoudige manier uitleggen. Aan het einde van de rit ben je een echte AI-expert en ben je helemaal klaargestoomd voor een succesvolle toekomst. Via deze website kan je de cursus op je eigen tempo volgen.

"Jezelf bijscholen over AI is niet langer een recht, maar een plicht", zegt Tom De Vos, Corporate Marketing Director Benelux bij Samsung. "Mensen verkiezen massaal online boven fysieke alternatieven en ook met het oog op een digitale arbeidsmarkt is kennis van AI cruciaal. We willen daarom de mogelijkheden van deze technologie en de rol ervan in de samenleving op een toegankelijke manier naar het grote publiek brengen."

Dagelijkse toepassingen

AI klinkt misschien wereldvreemd, maar we komen er dagelijks mee in contact. Google vult bijvoorbeeld automatisch je zoektermen aan, Netflix probeert je relevante suggesties te geven die gebaseerd zijn op series of films die je al eerder hebt gezien en Zalando stelt je producten voor die gebaseerd zijn op je vorige aankopen. Het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden waarin AI een cruciale rol speelt. Ook in medische beeldvorming is deze technologie bijvoorbeeld belangrijk, waarbij ze voor minder onduidelijkheden in de radiologie zorgt. Samen met menselijke kennis redt dit digitale denkvermogen zo ook levens. Schrijf je dus maar snel in voor die cursus zodat je klaar bent voor de toekomst en je misschien zelfs sneller een (nieuwe) job zal vinden. Veel succes!