Direct naar artikelinhoud
Politiek

Carl Devos na Vlaams Belang-uitspraak van Gwendolyn Rutten: ‘Bemoeilijkt het werk van haar opvolger’

Links: Gwendolyn Rutten bij haar afscheid als voorzitter van Open Vld, achter haar staat opvolger Egbert Lachaert. Rechts: politicoloog Carl Devos (UGent).Beeld belga - VTM NIEUWS

Gwendolyn Ruttens uitspraak over N-VA die Vlaams Belang mee aan boord wou halen voor de vorming van een Vlaamse regering in 2019, bemoeilijkt het werk van Egbert Lachaert. Dat stelt politicoloog Carl Devos (UGent) bij VTM Nieuws. Lachaert, Ruttens opvolger als Open Vld-voorzitter, probeert een federale regering op touw te zetten waar N-VA deel van uitmaakt.

“Met de uitspraak (die Rutten vrijdagavond deed  in De Afspraak op Canvas, red.) suggereert ze dat het verschil tussen de N-VA enerzijds en Vlaams Belang anderzijds heel klein is. Veel mensen die tegen een coalitie met Vlaams Belang zijn, zullen nu ook zeggen dat ze tegen een coalitie met N-VA zijn. De pogingen om een nieuwe federale regering te vormen worden zo bemoeilijkt, ook onder andere voor Egbert Lachaert”.

Lachaert, CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter George-Louis Bouchez tasten af of een mogelijke regering zonder de Franstalige socialisten, maar mét N-VA tot de mogelijkheden behoort. De sp.a zou wel toetreden en dan in het gezelschap verkeren van Open Vld, Cd&V en N-VA, en aan Franstalige kant MR en cdH. Die partijen hebben samen één zetel op overschot.

“Als die regering er al komt, heeft ze een zeer kleine Franstalige minderheid”, zegt Devos nu. “Als die twee partijen dan nog eens in Franstalig België moeten uitleggen dat ze een regering vormen met N-VA, en het verschil tussen de N-VA en Vlaams Belang zeer klein is, dan weet je dat de druk op MR en CdH gigantisch zal zijn.”

Devos noemt het ‘vrij ongewoon’ dat een oud-voorzitter zo’n uitspraak doet, terwijl er eigenlijk geen directe aanleiding tot is. “Ze bemoeilijkt hiermee het werk van huidig voorzitter Lachaert. Het wijst er op dat binnen de Open Vld verschillende kampen zijn. Het ene wil in zee met N-VA, het andere niet. Een oud-voorzitter die zo de huidige voor de voeten loopt, wijst op een probleem binnen Open Vld.”