Direct naar artikelinhoud

Terwijl coronacijfers in VS records breken: Trump en steeds meer Amerikanen doen alsof de piek voorbij is

Drukte op de Salt River in Arizona, een staat die zwaar geraakt wordt door het coronavirus. Het aandeel Amerikanen dat denkt dat de coronapiek voorbij is, neemt toe.Beeld REUTERS

Hoewel de Verenigde Staten zaterdag voor de vijfde dag op rij recordcijfers optekenden op het vlak van nieuwe coronabesmettingen, denken steeds meer Amerikanen dat het ergste al voorbij is. Ook president Donald Trump nam maatregelen die erop wijzen dat de coronacrisis geen prioriteit meer is voor hem. Behalve als het om hemzelf gaat: de maatregelen om Trump te beschermen tegen het virus werden opgeschaald.

Video wordt geladen...

44.782 nieuwe bevestigde gevallen van het coronavirus werden zaterdag gerapporteerd in de VS en daarmee staat de teller op meer dan 2,5 miljoen. Ruim 125.000 mensen lieten al het leven. Vooral in de zuidelijke staten Florida, Georgia, South-Carolina, Nevada, Texas en Arizona gaat het slecht.

Alle alarmlichten zouden dus aan het knipperen moeten gaan, maar bij veel Amerikanen gebeurt net het tegenovergestelde. Steeds meer mensen geven er aan dat het ergste van het coronavirus volgens hen voorbij is. Dat blijkt uit een studie van het Pew Research Center, waarover Vox bericht. In april dacht amper 26 procent van de Amerikaanse respondenten dat de piek achter de rug was, nu is dat aantal opgelopen tot 40 procent.

New York was lang het epicentrum van het coronavirus, maar nu voelen vooral het zuiden en het westen van de VS de gevolgen van de pandemie.Beeld AFP

Ook de Amerikaanse president lijkt andere prioriteiten te hebben dan corona. Zo verscheen hij vrijdag voor de eerste keer in maanden niet op de briefing van de taskforce van het Witte Huis over het virus. Die briefing vindt ook niet meer plaats in de Situation Room in het Witte Huis, maar wel in het hoofdkwartier van het ministerie van Volksgezondheid.

Trump gaf ook niet veel ruchtbaarheid aan de briefing, iets wat hij wél deed toen hij die leidde. Hij minimaliseerde de epidemie al meermaals en probeert staten ervan te overtuigen om lockdownmaatregelen te versoepelen, ondanks de constante toename van het aantal besmettingen.

Strenge maatregelen voor de president

De maatregelen die moeten voorkomen dat Trump met het coronavirus besmet wordt, zijn dan weer drastisch opgeschaald. Volgens bronnen van nieuwszender CNN zou de president de gezondheid van Joe Biden – zijn Democratische uitdager voor het presidentschap – willen gebruiken in zijn campagne en maakt hij zich zorgen hoe het eruit zou zien als hij zelf ziek zou worden.

Donald Trump.Beeld EPA

Omdat hij weigert om in het openbaar een mondmasker te dragen of rally’s af te gelasten, wordt zijn beveiliging op andere manieren opgetrokken. Als hij naar een risicogebied reist, worden alle ruimtes die hij binnengaat geïnspecteerd op mogelijke virushaarden door zijn beveiliging en medische teams. Hij krijgt ook een apart toilet dat speciaal ontsmet is.

Er wordt ook nauwgezet bijgehouden met wie de president in contact zal komen en die personen worden getest. Ook zijn eigen medewerkers moeten regelmatig coronatests ondergaan. Opmerkelijk: de test die door het Witte Huis gebruikt wordt, is van Abbott Laboratories. Hij kwam in opspraak omdat hij een hoge graad van valse negatieven zou hebben.