Terug naar het werk: 5 techproblemen waar bedrijven op kunnen botsen

We trekken stilaan opnieuw naar kantoor, nu telewerken niet meer verplicht is. Daar zijn werkgevers op voorzien, maar een terugkeer brengt ook enkele specifieke veiligheidsproblemen met zich mee.

  • De mix tussen prive en werk is weggevallen

Uw personeel heeft misschien een eigen laptop die ze nu meenemen naar het werk om daar verder te kunnen werken. Of omgekeerd: een werklaptop mag ook thuis gebruikt worden en heeft daar tijdens corona ijverig dienst gedaan. Het verschil tussen een Zoommeeting voor het werk of voor een quiz vervaagt daarbij.

Dat kan een significant veiligheidsrisico vormen voor uw organisatie, zegt Mark Slattery van Compunet aan gespecialiseerde sit ZDNet. ‘Deze tools kunnen een veiligheidsrisico vormen als er geen voorzorgen worden genomen. Voorzie dus veiligheidsprotocols om de toestellen tijdelijk te isoleren en te controleren als ze terugkeren naar kantoor.

  • Security-updates uitstellen

Het is verleidelijk om post-corona zo snel mogelijk opnieuw aan de slag te gaan. Toch is het belangrijk dat u niet opnieuw op de uitstel-knop drukt en de virusscanner zijn werk laat doen. Dat kan u niet verplicht afdwingen, maar voor uw organisatie is het wel verstandig.

Stuur dus regelmatig een reminder, of bouw een gestructureerd moment in om iedereen zijn laptop of computer opnieuw up-to-date te krijgen. IT dankt u.

  • Gecompromiteerde paswoorden

De laptop van uw personeelsleden is thuis veel harder aan de arbeid gegaan dan normaal. Een spelletje hier, Netflix daar, kort een mailtje sturen, ook even de persoonlijke mail erdoor jagen en sociale media van het hele gezin zijn wellicht op die computer gepasseerd.

Zelfs als dat niet zo, gaat u daar best van uit. Dat wil ook zeggen dat uw paswoorden en persoonlijke gegevens mogelijk op straat zijn, omdat de beveiliging niet optimaal was. Verander dus alle paswoorden van alle accounts.

  • Smartphonealarm

We denken eraan om regelmatig onze handen te wassen, aan de collegas een elleboogje te geven in plaats van een hand. En anderhalve meter afstand houden, dat lukt ook nog. Maar motiveer uw personeel ook, en denk er zelf aan, om van hun smartphone te blijven.

We zitten in een maatschappij die vergroeid is met de smartphone. Een goede cultuur rond smartphonehygiëne is dan ook cruciaal. Blijf er zo veel mogelijk af, want zodra u uw handen op uw smartphone legt, moet u ze eigenlijk opnieuw wassen.

  • De telewerkgolf

Telewerken was tijdelijk verplicht, dus hadden bedrijven ook weinig keuze. Nu mensen terug naar kantoor mogen komen, zal niet iedereen staan te springen om de dagelijkse pendel opnieuw te ondernemen. Verwacht dus een golf aan aanvragen om meer van thuis uit te werken.

Dat kan een mogelijkheid, maar ook een probleem vormen. Wie van thuis uit wil werken, moet dan ook wel alle veiligheidsprotocollen kennen en uitvoeren. Dat vraagt mogelijk ook een aanpassing van uw organisatie: van betere hardware tot het installeren van een VPN. Daarnaast denkt u ook best even na over de kantoorcultuur. Die kan team per team verschillen.

Meer