De rode Ibis was eerder dit weekend ook al gezien in Lummen. ©  Paul Vancraybex

Rode ibis gespot in vijvergebied Midden-Limburg

Hasselt/Lummen -

Boven het vijvergebied van Midden-Limburg is de laatste dagen een bijzondere vogel gespot: een rode ibis. Om deze waadvogel in het wild te bewonderen moet je normaal naar Zuid-Amerika. “Het is sowieso een ontsnapt exemplaar”, zegt bioloog Frederik Thoelen.

“Een ‘lucky day’ vandaag. Las op waarnemingen dat er een rode Ibis gezien was in Lummen. Deze avond (zondag, nvdr.) eens naar de nieuwe kijkhut in Herkenrode gegaan. En plots kwam de rode Ibis overvliegen. Hij deed nog een extra rondje voor de hut”, laat natuurliefhebber Paul Vancraybex weten. Hij is een van de gelukkigen die deze bijzondere vogel al heeft kunnen zien.

De ibis deed nog een extra rondje aan de nieuwe kijkhut in Herkenrode. ©  Paul Vancraybex

Planckendael

“Ik vermoed dat het een van de exemplaren is die eind februari in Planckendael ontsnapte nadat de volière beschadigd raakte”, zegt Frederik Thoelen, bioloog verbonden aan het Natuurhulpcentrum. Dat deze exotische waadvogel al vier maanden in ons klimaat overleeft, heeft vooral te maken met het milde voorjaar. “Het is nooit extreem kou geweest. Dat speelde in het voordeel van deze vogel. En waar hij nu zit, is er voldoende voedsel aanwezig, kan hij zijn plan trekken. Ook in Zuid-Amerika zitten ze in waterrijke gebieden.”

Winter

De bioloog heeft intussen zijn collega-bioloog Marleen Huyghe van Plackendael ingelicht. “Voor de gezondheid van de rode ibis kan de vogel best voor de winter worden gevangen. Anders zijn de overlevingskansen wel heel klein. Alleen gaat dit niet simpel zijn. Het is tenslotte een gewone gezonde vogel die intussen al heel erg zijn plan kan trekken in de vrije natuur.” mm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer