Direct naar artikelinhoud
MediaEllen DeGeneres

Ellen DeGeneres verliest massaal kijkers na ophef: betekent dit het einde van haar show?

Ellen DegeneresBeeld rv

Komt er vroegtijdig een einde aan ‘The Ellen Show’, de talkshow van Ellen DeGeneres (62)? Voor de tweede week op rij heeft de show een dieptepunt bereikt in haar kijkersaantal, een gevolg van de vele onthullingen over het ‘valse’ en ‘gemene’ karakter van DeGeneres. Volgens mediawatchers zit er niets anders op dan het programma stop te zetten.

Volgens verschillende Amerikaanse media is het einde van ‘The Ellen Show’ na 17 seizoenen ingezet. Ze baseren zich daarvoor op de dramatische kijkcijfers die de talkshow voorlegde: sinds enkele weken is er een uitzonderlijke en versnelde daling in de kijkcijfers van haar show op te merken. Zo was er de eerste week van juni sprake van een verlies van 14 procent van de kijkers. Er kijken dezer dagen gemiddeld ‘slechts’ 1,4 miljoen mensen naar de show, hoewel ‘The Ellen Show’ voor de ophef nog 2,4 miljoen kijkers per aflevering wist te bekoren. 

Bovendien speelde ‘The Ellen Show’ de titel van ‘populairste programma binnen het marktsegment’ intussen kwijt en wordt het programma de klok rond overspoeld door negatieve commentaren van kijkers. Er zijn daarnaast nog signalen die aantonen dat de kijkers DeGeneres bewust links laten liggen: zo kan ‘The Kelly Clarkson Show’, de talkshow van haar ‘rivaal’ Kelly Clarkson, sinds enkele weken een opmerkelijke stijging in kijkcijfers voorleggen. Het programma wordt ook beter gewaardeerd. En ook de show van Dr. Phil lijkt een aantal kijkers op te vangen en scoort gemiddeld een pak meer kijkers dan enkele maanden terug.

Ellen en haar vrouw Portia.Beeld EPA

Opvolging verzekerd? 

Omdat de ratings maar blijven dalen, opperen experten dat de stekker weldra uit ‘The Ellen Show’ wordt getrokken, hoewel het programma volgens DeGeneres’ contract zou lopen tot 2022.

De dalende kijkcijfers zouden ook DeGeneres zelf niet zijn ontgaan. Zij zou de bui voelen hangen en alles op alles zetten om snel haar opvolging te verzekeren. Volgens de Britse tabloids ging ze al in gesprek met Kristen Bell, Kevin Hart, Neil Patrick Harris en Chrissy Teigen, om hun mogelijke toekomst als talkshowhost samen uit te tekenen.

Sneeuwbaleffect

De negatieve berichtgeving over DeGeneres begon nadat de Nederlandse YouTube-ster Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, in januari te gast was in ‘The Ellen Show’. Hoewel De Jager vereerd was om haar transgender coming-out verhaal voor zo’n groot publiek te mogen vertellen, was ze teleurgesteld in de gang van zaken achter de schermen. “Ik werd niet even persoonlijk begroet, zoals dat bij Nederlandse talkshows wel het geval is. Het was best wel afstandelijk en kil allemaal, dat had ik niet verwacht.”

Daar stopte het echter niet. Toen Amerika op slot ging vanwege het coronavirus en iedereen genoodzaakt was thuis te blijven, kreeg DeGeneres veel kritiek over zich heen nadat ze op sociale media liet weten de zelfquarantaine als “een gevangenisstraf te beschouwen.” Terwijl er miljoenen Amerikanen zonder werk, huis en eten kwamen te zitten vanwege de pandemie.

Ellen DeGeneres barstte maandag in tranen uit toen ze het had over de dood van Kobe Bryant.Beeld The Ellen Show

Boemerang

Volgens Steven Mazan, een gewezen schrijver van ‘The Ellen Show’, kwam DeGeneres’ ‘les’ om “altijd aardig te zijn” als een boemerang terug, “omdat iemand nu eenmaal niet altijd aardig is.” Hij zei: “Een van de dingen die ik leuk aan haar vond, was dat ze achter de schermen een donkerder gevoel voor humor had. Ik denk dat mensen willen geloven dat de Ellen die je op tv ziet het volledige pakket is, maar zo eenvoudig zit niemand in mekaar.”