NASA Earth Observatory
Volledig scherm
© NASA Earth Observatory

België bij zwaarst getroffen landen door extreme droogte in Europa: ons grondwater doet het slechter dan dat in Spanje en Zuid-Italië

België blijkt een van de zwaarst getroffen landen te zijn door de extreme droogte in Europa. Dat is te zien op nieuwe kaarten die gemaakt werden op basis van satellietbeelden. Ons grondwater staat een pak lager dan normaal en daarmee doen we zelfs slechter dan Spanje en Zuid-Italië.

6 reacties

  • stephane schepers

    4 jaar geleden
    Tegelijk zie ik bij werken waar watrer opgepompd wordt duizenden liters grondwater in de riol verdwijnen, zelf bij grote droogte wanneer de boeren niet mogen oppompen uit de waterlopen. Men zou dit beter in citernes opslaan voor de landbouwgronden te irrigeren.
  • Alan Janssen

    4 jaar geleden
    In Italië is op platteland vaak geen riolering, je wordt geacht een IWS individual waste water system te bouwen voor je toiletten. Maar ook regenwater wordt daarom niet afgevoerd via riool maar op natuurlijke infiltratie. Hier hebben we geïnvesteerd om water in te dijken en asap te laten weg vloeien naar de zee.
  • Guido Swerts

    4 jaar geleden
    En toch willen hier nog velen hun tuinen sproeien en zwembaden vullen met ons schaarse en levensbelangrijke drinkwater.
  • peter destoop

    4 jaar geleden
    dat heeft niets met het klimaat te maken maar wel met het waterbeheer in ons land. Al het regenwater loopt direct naar zee, zo snel mogelijk; We hebben grote waterspaarbekkens nodig, grote en liefst zo snel mogelijk. Maar ja hoeveel ministers hebben we hiervoor? En geen enkele die verantwoordelijkheid durft/wil nemen.
  • oswald billiet

    4 jaar geleden
    En tot op vandaag stoppen wij niet met het betonneren van waardevolle grond. De doorzijpeling voor grondwater beletten wijzelf en er is geen wet om dat te stoppen. Vlaanderen (' niet Wallonië) is begonnen aan woestijnvorming. Eigenlijk is het grondwater onze grootste schat.