De Matterhorn in Zwitserland. Het dooien van de permafrost in de Alpen maakt heel wat wandelpaden ontoegankelijk.
Volledig scherm
De Matterhorn in Zwitserland. Het dooien van de permafrost in de Alpen maakt heel wat wandelpaden ontoegankelijk. © Getty Images

Ontdooien van permafrost heeft wereldwijd grote gevolgen

In koude klimaten blijft de temperatuur van de bodem het hele jaar door onder het vriespunt, dat heet permafrost. Door de klimaatverandering begint de permafrost echter te ontdooien en dat gaat steeds sneller. Klimatoloog Hanne Hendrickx van de UGent waarschuwt op de website van NoodweerBenelux voor grote gevolgen als de trend zich blijft verderzetten.

3 reacties

  • Robert Bruyland

    4 jaar geleden
    Dat zijn dus miljoenen kgr CNG die de lucht ingaan en een meervoud aan co² hoeveelheden meer dan van het verkeer de lucht insturen.Waarom dat niet oppompen en gebruiken voor verkeer, verwarming en elektriciteit, het komt gratis uit de grond.
  • Eric Grosemans

    4 jaar geleden
    Zeker Vladimir, maar toen gebeurden die veranderingen in een tijdspanne van enkele duizenden jaren, en nu op 200 jaar. Klimaatsveranderingen die op een snelle tijd plaatsvonden zorgden ook voor massa uitstervingen, vraag het maar aan de dino's.
  • Vladimir De Leeuw

    4 jaar geleden
    Allemaal goed mogelijk,het betekent alleen dat we ons moeten aanpassen aan het klimaat. Het klimaat gaat al sinds het ontstaan van de aarde op en neer? Er zijn ijstijden geweest en tussenijstijden. Op die tijdsschaal komen we "nog maar net" uit een ijstijd en staat er ons sowieso een warme periode te wachten. Dat is niet de eerste keer in de geschiedenis, men vindt daar hoe langer hoe meer bewijs van.