Direct naar artikelinhoud
Justitie

Vastgoedman en ex-N-VA-politicus krijgt 7 jaar cel voor mensenhandel en verkrachting

Louis ConventsBeeld TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De vroegere Edegemse N-VA-politicus en vastgoedmakelaar Louis Convents is veroordeeld tot zeven jaar cel voor mensenhandel en verkrachting. Hij kreeg maandagochtend in de rechtbank de handboeien om. ‘Dit zagen we totaal niet aankomen’, zegt een van de slachtoffers.

Het onderzoek tegen de Edegemse politicus kwam in 2016 op gang, in de nasleep van de kinderpornozaak tegen acteur Guy Van Sande (57). Die laatste werd in 2006 bij de Edegemse afdeling van N-VA politiek gelanceerd door Louis Convents (61). Hij volgde hem in 2009 op in de lokale politieraad, hielp de partij in 2012 aan een verkiezingszege, waarna de acteur schepen werd.

Convents was op dat ogenblik lokaal fractieleider in de gemeenteraad, plaatselijk partijsecretaris en ook campagneleider voor Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 en 2014. Daarnaast was hij de succesvolle CEO van vastgoedmakelaarsbedrijf Promocon en projectontwikkelaar Woonplanners. Hij was ook korte tijd voorzitter van voetbalclub Berchem Sport.

Maar daarbuiten had Convents ook een klein handeltje met online te boeken prostituees met wie kon worden afgesproken in leegstaande appartementen.

Armklem

Dat had niemand hoeven te weten als Convents geen relatie was begonnen met een van de vrouwen, de nu 32-jarige E.E. uit Litouwen. Ze hebben samen een dochter. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk kwam het in de zomer van 2015 tot een hoog oplopende ruzie, waarbij zij zware klappen kreeg en zich op een gegeven moment trachtte te verweren met een mes. Hierna ontwapende Guy Van Sande haar met een armklem die hij naar eigen zeggen had aangeleerd op de set van de tv-serie Zone Stad. Tijdens de debatten voor de rechtbank gaf Van Sande hiervan een demonstratie met zijn advocaat Walter Damen.

Intussen is het paar gescheiden en is er al jaren een juridisch getouwtrek bezig rond de dochter van Convents en E.E. De jeugdrechtbank wees het meisje toe aan haar vader, die meteen met haar in Zuid-Frankrijk ging wonen.

Convents was voor de nu lopende rechtszaak een en al vertrouwen. “Wat me nu is overkomen, is een gevolg van de vernietigingsstrategie die zij bij de scheiding woordelijk heeft aangekondigd”, zo verklaarde hij aan deze krant, nadat hij op 12 januari 2017 al eens een nachtje in de cel had moeten doorbrengen.

Acteur Guy Van Sande.Beeld Photo News

Hij werd toen in verdenking gesteld wegens mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting en exploitatie van prostitutie. In het dossier zitten meerdere getuigenissen van jonge vrouwen die zeggen dat ze werden verkracht door Convents en verplicht tot zowel private prostitutie als op groepsfeestjes in zijn villa in Kontich. Uiteindelijk stelden vijf vrouwen onder wie E.E. zich burgerlijke partij.

‘Mannen met macht’

“Die meisjes deden dat een beetje tegen beter weten in”, zegt E.E. “Vanuit hun perspectief was dit een onmogelijke strijd. Er is vanuit de politiediensten een hoop overtuigingskracht bij komen kijken. Dit waren voor ons mannen met heel veel macht. Was mijn dochter er niet geweest, ik was nooit aan het procederen gegaan.”

Louis Convents werd niet alleen veroordeeld voor de slagen die hij E.E. toebracht, maar ook omdat hij haar en nog vier andere vrouwen als prostituee geëxploiteerd had. De rechtbank achtte het ook bewezen dat hij drie van hen verkracht had. Na het voorlezen van het verdict kreeg de ex-politicus de handboeien om en werd hij weggeleid. “Dat was ook voor mij even schrikken”, zegt E.E. “Hij blijft de papa van je kind. Je wil niet dat die in de gevangenis belandt. Ik wou gewoon een oplossing. Ik kreeg mijn dochter de voorbije jaren maar heel sporadisch te zien.”

Guy Van Sande zag zich vrijgesproken. De rechtbank beoordeelde de armklem als een evenredige reactie op de dreiging met het mes. Convents kan nog beroep aantekenen, en de verwachting is dat hij dat ook zal doen. De N-VA verbrak in 2016 al alle banden met Van Sande, en uiteindelijk ook met Convents.