Duizenden Britse en Duitse rekeningen bevroren na kapseizen Wirecard

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in thuisland Duitsland leidt de insolventieprocedure bij betaalbedrijf Wirecard tot duizenden bevroren rekeningen van particulieren en kmo’s.

Het probleem lijkt het grootst in het Verenigd Koninkrijk, waar volgens zakenkrant Financial Times miljoenen rekeningen bevroren werden door de FCA (Financial Conduct Authority). Meteen na het omvallen van Wirecard in Duitsland ging die toezichthouder over tot het bevriezen van alle activiteiten door de verwante Britse betaaldienstverlener Wirecard Card Solutions (WCS). Dat betekent onder meer dat de rekeningen bij Britse banken waarop WCS klantentegoeden parkeerde, geblokkeerd werden.

De bevriezing heeft tot doel ‘de belangen en het geld te beschermen van de consumenten die Wirecard gebruiken’, verduidelijkte de FCA. Het onmiddellijke gevolg was evenwel dat miljoenen consumenten geen transacties meer konden uitvoeren en hun betaalkaart van het type Mastercard of Visa geblokkeerd zagen. Het gaat onder meer om de klanten van neobanken als Anna en Pockit. Ook Crypto.com werd getroffen, zo bevestigde het cryptoplatform in een blogpost.

‘Sorry, u hebt geen toegang meer’

Vaak wisten de gedupeerden niet eens dat hun financiële app draaide op Wirecard. ‘We kunnen de beperkingen niet opheffen zolang Wirecard ons kan verzekeren dat al het geld van de klanten veilig is’, zo meldde de FCA maandag in een update.

‘We verwachten dat de schorsing binnenkort wordt opgeheven en we werken eraan uw toegang tot betaalkaarten en rekeningen te herstellen’, zo zegt Anna in een mededeling aan zijn verontruste klanten. ‘Uw kaartinformatie en het geld op uw rekening blijft veilig, maar spijtig genoeg krijgt u er geen toegang toe.’

Getrouwheidskaarten

In Duitsland kampen consumenten en kleine bedrijven met gelijkaardige problemen. Volgens de zakenkrant Handelsblatt gaat het om ‘duizenden consumenten en bedrijfsleiders’. Ook daar gaat het om klanten van fintechbedrijven die er nooit op hadden gelet dat hun dienstverlener Wirecard als onderliggende betaalregelaar had.

Het gaat bijvoorbeeld om Givve, een specialist in prepaid- en getrouwheidskaarten. Het fintechbedrijf smeekt zijn kaarthouders om geduld na ‘het extreem hoge aantal’ vragen van verontruste klanten.

Lees ook:

Meer