Direct naar artikelinhoud
Cinema

Tien films die u niet mag missen wanneer de bioscopen weer openen

PinocchioBeeld RV

Woensdag mogen de bioscopen opnieuw open. De filmstudio’s pakken daarom uit met langverwachte nieuwe titels, enkele hernemingen van net voor corona én opgepoetste klassiekers. De Morgen selecteerde tien titels die u niet mag missen.

1. Parasite

Misschien zag u Oscar-winnaar en vijf sterren-film Parasite al. “Meesterlijk gefilmd, vlijmscherpe satire én een verrukkelijk grappig”, klonk het in deze krant. Maar de versie die nu in de zalen komt, is anders. Regisseur Bong Joon-ho wou zijn film aanvankelijk in zwart-wit draaien. “Maar we leven in een wereld waar kleur regeert. Geen probleem voor mij, maar bij het draaien dachten we voortdurend aan de zwart-wituitvoering.”

2. Interstellar

En er lopen wel meer hernemingen de komende weken. Niet het minst enkele toppers van regisseur Christopher Nolan, zoals Dunkirk en Interstellar. Dat die laatste deze week de IMAX-zaal op de Heizel mag inpalmen, is een extra reden om uit uw kot te komen. Het 169 minuten durende ruimte-epos vliegt dan voor uw ogen voorbij. Op 29/7 volgt dan nog de re-lease van Inception. Allemaal bedoeld als voorsmaakje voor de scifi-actiefilm Tenet, Nolans nieuwste, die als alles goed gaat op 12/8 eindelijk uitkomt.

3. Monos

Dit Zuid-Amerikaanse meesterwerk van de Colombiaans-Ecuadoriaanse regisseur Alejandro Landés wordt omschreven als een mix tussen Apocalypse Now en Lord of the Flies. Acht jongeren krijgen een militaire training, maar ook de opdracht om zorg te dragen voor Shakira en Doctora. Die eerste is een vervelende melkkoe, de tweede een rancuneuze Amerikaanse gijzelaar. De muziek is van de hand van de Britse Mica Levi, die met tijdloze en atypische geluiden het gevoel van isolatie en vervreemding in dit verhaal versterkt.

4. Onward

Er worden ook heel wat films opnieuw uitgebracht die in de zalen liepen wanneer corona uitbrak. Zo was de laatste Pixar geen lang leven beschoren. Onward gaat over  elfenbroers Ian en Barley die hun overleden papa willen terughalen met een toverspreuk. Dat lukt, maar slechts voor de helft. Enkel zijn benen herrijzen. In de VS werd de animatiefilm zelfs meteen op het streamingplatform Disney+ gezet. Maar dat is bij ons dan nog niet beschikbaar. Daarom deze herkansing.

5. Marianne & Leonard: Words of Love

Documentairemaker Nick Broomfield is niet aan zijn proefstuk toe en pakte al eerder iconische muzikanten aan, zoals in de films Whitney: Can I Be Me, Biggie & Tupac en Kurt & Courtney. Marianne & Leonard: Words of Love is dan weer dé film over Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. De twee ontmoeten elkaar op het Griekse eiland Hydra, lang voor Cohen een wereldster wordt. Een gebeurtenis die meteen het einde van hun romance betekent.

6. Pinocchio

Vergeet even de Disney-tekenfilm. Regisseur Matteo Garrone neemt het Italiaanse sprookje opnieuw onder handen, met Oscarwinnaar Roberto Benigni in de rol van houtsnijder Geppetto. Natuurlijk blijft het verhaal ongewijzigd: de ondeugende Pinocchio wil nog steeds een échte jongen worden, en raakt zo diep in de penarie. Garrone werkt al enige tijd aan Pinocchio en moest tien maanden overbruggen tot zijn beoogde special effects-maker beschikbaar was. In die tijd maakte hij dan maar Dogman. Vanaf 8/7 in de zalen.

7. Bitterzoet, Concertfilm Eefje de Visser

Normaal was Eefje de Visser op dit moment aan het toeren met haar vierde album Bitterzoet. De première zal nu toch plaatsvinden, maar in een andere vorm. Bitterzoet, de concertfilm, is opgenomen in De Robot Studios, een Gentse loft waarin De Visser werkt, slaapt en leeft. Met de opbrengsten wil de singer-songwriter haar crew en muzikanten helpen. De film zal op 3/7, de dag waarop De Visser op Rock Werchter had moeten spelen, worden uitgebracht via VOD en in de bioscoop.

8. Mulan

Na live-action remakes van Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King is het nu de beurt aan Mulan. De film zorgde al voor de nodige controverse, omdat hij wordt gezien als een patriottisch pamflet voor China waar Disney zo graag wil doorbreken. Volgens anderen wordt dit een feministische actiefilm, zonder de liedjes, sidekick en love interest van de tekenfilm. De film werd uitgesteld tot 22/7, en zonder tweede virusgolf blijft ie daar ook staan.

9. Öndög 

Öndög van de Chinese regisseur Wang Quan’an heeft op het laatste Film Fest Gent de Grand Prix voor Beste Film gekregen. Quan’an won in 2007 al eens de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn voor Tuya’s Marriage. Openen doet deze met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een beginnende politieman moet het lichaam bewaken, maar als snel komt een herderin met kameel hem gezelschap houden. Vanaf 8/7 in de zalen.

10. De spiegel

Deze week komt ook de gerestaureerde versie van Andrej Tarkovsky’s De spiegel uit 1975 weer in de zalen, weliswaar in een volledig gerestaureerde versie. De Russische cineast noemde de film zijn meest persoonlijke, en draait om een man die tijdens een zenuwinzinking zijn jeugd herbeleeft. Niet toevallig vallen die momenten samen met gebeurtenissen uit de geschiedenis van Rusland.