Koning Filip.
Volledig scherm
Koning Filip. © Photo News

Koning mag niet zomaar officiële excuses aanbieden en die zouden ook kunnen leiden tot herstelbetalingen

Koning Filip verrast vandaag met zijn spijtbetuiging aan Congo voor de geweld- en gruweldaden die er onder het bewind van Leopold II, zijn betovergrootoom, gepleegd zijn. De koning drukt in een brief aan de Congolese president Tshisekedi zijn “diepste spijt” uit. Geen officiële excuses dus. Dat kan de vorst ook niet zomaar, zegt onze royalty-experte, Eva Peeters. Bovendien kunnen excuses leiden tot herstelbetalingen.

63 reacties

  • Guy Waterloos

    4 jaar geleden
    Neen aan herstel betalingen
  • LEEN LOODTS

    4 jaar geleden
    Bij een vergoeding liefst geen geld van de belastingbetaler. Haal het dan bij de koninklijke familie. Die hebben er nog veel van.
  • Julien Cuypers

    4 jaar geleden
    Ik zou niet weten waarom wij als volk moeten betalen voor iets dat alleen het koningshuis in het verleden aanging. Dus als er betalingen moeten gebeuren dat het koningshuis dat dan maar doet. De regering van Congo staat weeral te wachten om geld binnen te rijven, en zoals reeds meer dan 100 jaar gaat dit geld nooit naar hun burgers maar steeds naar zichzelf. Dat de Congolezen daar eens schoon schip mee maken en zich niet meer laten uithongeren door hun eigen regeringen.
  • Raymond Van gucht

    4 jaar geleden
    En als het zover komt dat er herstelbetalingen moeten worden gedaan , ga dat dan maar hale bij diegene die daar mee rijk zijn door geworden ,niet bij de gemiddelde Belg want die heeft daar geen euro van gezien !
  • Paul Verbeeck

    4 jaar geleden
    Herstelbetalingen ?Gaat het koningshuis en de families die er veel geld aan over gehouden hebben dit ophoesten ?