Politici reageren op spijtbetuiging van koning Filip: “Hij schrijft geschiedenis”

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De brief van koning Filip met spijtbetuigingen voor de Belgische wandaden in Congo lokt positieve reacties uit politieke hoek. Verschillende politici reageerden op sociale media.

LEES OOK. Filip spreekt zich als eerste Belgische koning uit over Congo: “Ik betuig mijn diepste spijt voor die wonden”

“Goed gedaan en een sterke boodschap van koning Filip”, vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Op naar meer respect en een sterke samenwerking”, vervolgt hij op Twitter. “Wie geen lessen trekt uit het verleden, legt een hypotheek op de toekomst.”

Zijn partijgenote, Kamerlid Els Van Hoof, heeft het over een “noodzakelijke maar mooie spijtbetuiging van koning Filip ten aanzien van het koloniaal verleden. Nu in parlement nog bepalen hoe we er als samenleving verder mee omgaan”.

“Je kan bedenkingen formuleren, nuances aanbrengen maar dit is een belangrijke stap voor wie het verleden in de ogen wil kijken. Waardig en moedig. Het brengt erkenning, diepgang en ernst in het debat”, vindt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD).

“Koning Filip zet met zijn persoonlijke brief aan het Congolese volk vandaag een belangrijke stap. Het parlement zal op basis van onderzoek en dialoog mee bepalen hoe we vandaag en morgen omgaan met de moeilijke koloniale geschiedenis van België”, stelt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) op Twitter.

(lees verder onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Sterk en groots. De wonden zien en erkennen is het begin van genezing”, reageert ook gewezen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. “Het is belangrijk dat deze eerste stap gezet wordt in de erkenning van onze koloniale geschiedenis. Met deze brief erkent de koning dat die geschiedenis ook nu nog effect heeft, door het te linken met de discriminatie die op vandaag bestaat”, reageert Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD).

“Beslissingen nodig”

“Met zijn brief en spijtbetuiging over het koloniaal verleden schrijft Koning Filip I geschiedenis. De vorst voelt de veranderde tijdsgeest aan en neemt afstand van een van zijn voorvaderen. Respect. De Kamer krijgt nu alle ruimte voor een officieel rapport met aanbevelingen”, reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar hij wijst erop dat het werk met de spijtbetuigingen niet af is: “De Congo-commissie gaat binnenkort van start in het parlement. Als een land worstelt met haar verleden, kun je de verwerking ervan niet uitsluitend overlaten aan academici. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren én om er scherpe conclusies aan vast te knopen. De politiek moet de handschoen opnemen om zo te komen tot een officieel discours, het erkennen van betrokkenheid, richtlijnen over de publieke ruimte en excuses door onze instellingen. Ook over de teruggave van gestolen voorwerpen uit Congo dringt een beslissing zich op.”

Voor SP.A-kamerfractieleidster Meryame Kitir is de spijtbetuiging van koning Filip een belangrijke stap in de juiste richting. “In het erkennen van de fouten uit het verleden. Maar laat het ook en vooral een stap vooruit zijn in de strijd van vandaag tegen elke vorm van discriminatie en racisme”, stelt ze op Twitter.

“Historisch gebaar”

“Nee, spijt lost #racisme niet op. Maar fouten uit verleden onder ogen durven zien is cruciale voorwaarde om te erkennen hoe die vandaag doorwerken. En probleem écht aan te kunnen pakken”, meent haar collega in het Vlaams Parlement, Hannolore Goeman, die respect heeft voor “dit belangrijke gebaar op deze historisch belangrijke dag”.

Waals MR-viceminister-president Jean-Luc Crucke meent dat de kamercommissie die zich over het koloniaal verleden van België zal buigen “de rest van de weg moet afleggen die geopend werd door de koning met een ‘meer dan symbolisch gebaar’”. Zo verklaarde hij op Bel RTL.

Ook voor Ecolo is de brief van de koning op verschillende vlakken historisch: “Voor de eerste maal erkent en benoemt een koning in functie wat in die periode gebeurd is. Voor de eerste maal wordt ook het verband gelegd tussen het koloniaal verleden en de huidige gevolgen inzake racisme en discriminatie”, stellen de covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet in een mededeling.

Gewezen Brussels minister Céline Fremault (cdH) vindt de brief met spijtbetuigingen “een historisch gebaar” die “onze twee landen en hun burgers dichter bijeen brengt op deze 30 juni”.

Filip spreekt zich als eerste Belgische koning uit over Congo: “Ik betuig mijn diepste spijt voor die wonden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen