Direct naar artikelinhoud
Congo

Buitenlandse pers over spijtbetuiging koning Filip: ‘Echte verontschuldigingen blijven uit’

Buitenlandse pers over spijtbetuiging koning Filip: ‘Echte verontschuldigingen blijven uit’
Beeld RV

Op de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft koning Filip in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi zijn ‘diepste spijt’ betuigd voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn bet-overgrootoom, in Congo werden gepleegd. Internationale nieuwssites berichten over de onverwachte spijtbetuiging van de Belgische koning, al valt het hen op dat de brief geen excuses bevat. 

Verschillende Congolese media publiceren de integrale brief van onze koning op hun website. “De Belgische koning biedt voor het eerst ‘zijn diepste medeleven’ aan voor de wonden die tijdens de koloniale periode zijn toegebracht”, kopt Actualité, één van de grootste Congolese nieuwssites. De site publiceert naar aanleiding van de herdenking van de Congolese onafhankelijkheid ook een opiniestuk van minister van staat André Flahaut, die schrijft dat de Belgen “de plicht hebben om het belang van de onafhankelijkheid onder ogen te zien, om beter te strijden tegen neokoloniale of paternalistische tendensen die de betrekkingen tussen Europa en Afrika maar al te vaak bederven.” 

Buitenlandse pers over spijtbetuiging koning Filip: ‘Echte verontschuldigingen blijven uit’
Beeld RV - screenshot actualité.cd

De Amerikaanse nieuwssite CNN merkt op dat de koning wel zijn spijt betuigt, maar zich niet verontschuldigt. “De koning der Belgen heeft zijn ‘diepste medeleven’ betuigd aan de president van de Democratische Republiek Congo voor het ‘lijden en de vernedering’ die de natie heeft ondergaan tijdens de kolonialisatie”, schrijft CNN, “Maar hij heeft geen excuses aangeboden voor de wreedheden van zijn voorvader Leopold II”. 

Ook de BBC schrijft over de brief van koning Filip. De Britten verwijzen naar de wereldwijde protesten naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd en de ‘Black lives matter’-protesten die daarop volgden. “Duizenden Belgen hebben de afgelopen weken geprotesteerd en standbeelden van de Belgische koloniale leider koning Leopold II werden gevandaliseerd”, schrijft BBC. “Het is de eerste keer dat een Belgische vorst formeel wroeging toont over wat er tijdens de koloniale overheersing van het land is gebeurd”, klinkt het nog. “Toch bleef een echte verontschuldiging uit.” 

Lees ook
Beeld RV - screenshot BBC