Direct naar artikelinhoud
Abortus

Nieuwe tegenslag voor Trump: Hooggerechtshof versoepelt abortusregels

Anti-abortusdemonstranten voor het Hooggerechtshof in Washington.Beeld Photo News

Een nieuwe dag, een nieuwe tegenslag voor Donald Trump. In de staat Louisiana is een wet geschrapt die abortus bemoeilijkte. Opvallend: de wet wordt geschrapt door het Hooggerechtshof nadat president Trump twee conservatieve rechters benoemde.

Volgens die wet mogen enkel artsen met een vergunning om patiënten naar het ziekenhuis te verwijzen een abortus uitvoeren. De vergunning in kwestie is moeilijk te verkrijgen en er zijn dan ook niet veel artsen die hierover beschikken. Om u een beeld te geven: de staat Louisiana is bijna vijf keer zo groot als België en er is één gewettigde abortusarts.

Abortus werd met het Roe vs. Wade-arrest in 1973 wettelijk toegelaten in de Verenigde Staten, tot ongenoegen van veel rechtse Amerikanen. De conservatieven kwamen met het plan om het recht op abortus te respecteren maar het in de zuidelijke staten heel moeilijk te maken om in de praktijk om te zetten. Donald Trump beloofde in 2016 het universele recht op abortus af te schaffen. Met de benoemingen van Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh tot rechters in het Hooggerechtshof, in respectievelijk 2017 en 2018, leek hij ook stappen te zetten richting die belofte. 

Maandag kwam de wet uit Louisiana voor het Hooggerechtshof en werd daar weggestemd met vijf stemmen tegen vier. Na eerdere beslssingen van het Hooggerechtshof over burgerrechten voor de lgbtq-gemeenschap en een immigratiestatuut voor ongeveer 700.000 jongeren, is dit een derde zaak die niet uitdraait naar de zin van de president, die naar eigen zeggen het gezicht van de magistratuur heeft veranderd met zijn benoemingen.