Direct naar artikelinhoud
Grenzen

Europese Unie opent grenzen voor 15 landen, maar niet voor Amerikanen

Europese Unie opent grenzen voor 15 landen, maar niet voor Amerikanen
Beeld AFP

De Europese Unie gaat vanaf woensdag 1 juli haar buitengrenzen officieel heropenen voor de inwoners van heel wat landen. Het gaat om 15 landen die de coronapandemie even goed of beter onder controle hebben dan de EU. Chinezen zijn welkom zodra het land ook Europese reizigers toelaat, Amerikanen worden voorlopig geweerd.

Op de lijst van vijftien staan Australië, Japan, Canada, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Marokko, Montenegro, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Inwoners van die landen zijn vanaf morgen in principe weer welkom in de EU. De landen staan op de lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa. De EU-landen moeten de aanbeveling nog wel omzetten in nationale regelgeving, zodat vertraging kan optreden of extra beperkingen kunnen worden opgelegd.

China is het vijftiende land op de lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.

Voor inwoners uit landen als de Verenigde Staten, Brazilië, India, Turkije en Rusland gaan de Europese grenzen nog niet open. De stand van de pandemie in die landen laat het nog niet toe dat hun inwoners opnieuw naar het oude continent reizen. De lijst kan wel regelmatig aangepast worden. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om erop te komen. Ook wordt gekeken naar contactopsporing, het aantal coronatests en de betrouwbaarheid van cijfers.

De landenlijst kwam tot stand na langdurig overleg en werd niet door alle landen aanvaard. Zo hadden enkele zuidelijke lidstaten onder meer vanwege het belang van toerisme aangedrongen op een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit. Omdat er geen consensus was kwam het op een stemming aan. Het is niet de bedoeling dat reisbeperkingen voor landen die niet op de lijst staan worden versoepeld.

De EU-landen behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten half maart hun grenzen voor niet-noodzakelijke trips van reizigers van buiten de EU. Het inreisverbod werd twee keer verlengd, de laatste keer tot 30 juni.