EPA/Leye
Volledig scherm
PREMIUM
© EPA/Leye

Wie de spijt van koning Filip te min vindt, moet beseffen dat je ook met excuses en zelfs met geld nooit je schuld uit het verleden vereffent

De inkt van de brief is amper droog, maar nu al is de spijtbetuiging van koning Filip aan het Congolese volk een document van groot belang. Van historisch belang zullen de geschreven en voorlopig nog onuitgesproken woorden van de koning pas zijn, als later blijkt dat ze het begin zijn geweest van een nieuwe, genormaliseerde relatie tussen België en Congo, gebaseerd op echte gelijkwaardigheid en wederzijdse appreciatie. Zo’n relatie is er sinds de onafhankelijkheid in 1960 nooit geweest.

65 reacties

  • eli bosch

    2 jaar geleden
    60 jaar later en ze bakken er nog steeds niet van. Ze kunnen het niet op de 'witten' blijven steken hun eigen onbekwaamheid. Als je sommige Congolezen hier in België hoor fulmineren dan is het duidelijk alleen om geld te doen. Dat ze misschien dan zelf in Congo de handen uit de mouwen gaan steken in plaats van ons die er niets meer mee te maken hebben te verwijten. Of dat ze beslag laten leggen op het vermogen van de Coburgs en de industrieën die rijk geworden zijn op de kap van Congo.
  • Franc saas

    4 jaar geleden
    De Koninklijke familie , graait nu nog steeds van de berg geld , geld dat Leopold II gestolen heeft uit Congo ,geld bekomen door wandaden,marteling en moord .Het geld geraakt NOOIT op ,het is gigantisch veel en goed belegd ,waar ze ook wel geen belastingen op betalen.Alles van de Koninklijke familie verkopen, de opbrengst en de berg geld integraal naar Congo en onder toezicht gebruiken,voor sociale zekerheid,scholen etc.
  • FRANS HELLYN

    4 jaar geleden
    Wie is hier persoonlijk verantwoordelijk? Niet het belgische volk wel de koninklijke familie persoonlijk!! Frans Hellyn
  • Phil Duncan

    4 jaar geleden
    Als het om financiële excuses gaat , België heeft miljarden ontwikkelingshulp gegeven aan Congo na hun onafhankelijkheid . Wat hebben ze ermee gedaan ? Hoeveel zijn ze vooruitgegaan ? Of beter achteruit ?
  • Walter De Vuyst

    4 jaar geleden
    Waarom ook eens niet beginnen in eigen land , bijvoorbeeld over het feit dat wij Vlamingen ook hier op dit forum constant alles in de schoenen schuiven van onze Franstalige landgenoten . Vooroordelen worden veroorzaakt door een gebrek aan respect tegenover anderen en het missen van enige zelfkennis .