Bevolking Tokio zwaar verdeeld over uitstel Olympische Spelen

In de Japanse hoofdstad Tokio hoopt nog slechts een minderheid van de bevolking dat de Olympische Zomerspelen volgend jaar in hun metropool zullen worden georganiseerd. Dat blijkt uit een rapport van het nieuwsbureau Kyodo News en de omroep Tokyo MX, gebaseerd op een enquête bij ruim duizend inwoners van de stad.

Daarbij moest worden vastgesteld dat 51 procent van de inwoners de Olympische Spelen opnieuw zouden willen uitstellen of definitief zouden willen schrappen. Slechts 46,3 procent was van oordeel dat het evenement volgend jaar, zoals nu is voorzien, mag doorgaan.

Coronacrisis

De Olympische Spelen zouden normaal deze zomer in Tokio worden georganiseerd. Door de uitbraak van de coronacrisis werd echter beslist om het evenement tot volgend jaar uit te stellen. Dat heeft de gemoederen in de Japanse hoofdstad fel verhit. Er is al heel wat kritiek geweest op de bijkomende kosten die met het uitstel gepaard gaan.

Het evenement zou zelfs een impact kunnen hebben op de nakende gouverneursverkiezing in Tokio. Twee kandidaten – Kenji Utsunomiya and Taro Yamamoto – hebben zich al uitdrukkelijk uitgesproken dat het evenement definitief moet worden geschrapt.

Bij de tegenstanders van een organisatie volgende zomer zegt 24 procent aan te sturen op een nieuw uitstel. Volgens 27,7 procent moet het evenement echter definitief van de kalender worden afgevoerd. Bij de respondenten die aan een organisatie volgende zomer willen vasthouden, pleit 31,1 procent voor een afgeslankte editie zonder toeschouwers. Slechts 15,2 procent wil een evenement volgens de originele plannen en ambities.

Meerkosten

Tokio kreeg de organisatie van de Olympische Spelen zeven jaar geleden toegewezen. Toen was gewag gemaakt van een budget van 7,3 miljard dollar. Dat is in de daaropvolgende jaren echter al tot minstens 12,6 miljard dollar opgelopen. Volgens sommige studies liggen de reële kosten zelfs twee keer hoger.

De kosten worden grotendeels met belastinggeld gedragen. Door het uitstel zouden de uitgaven nog eens met een bedrag tussen 2 miljard dollar en 6 miljard dollar oplopen.

Er is al duidelijk gemaakt dat een tweede uitstel onmogelijk is. ‘Zelfs een verschuiving van twaalf maanden heeft al zware financiële en logistieke gevolgen,’ wordt er opgemerkt.

Meer