©  Victoriano Moreno

Verkoop speed pedelecs blijft hard gaan in Antwerpen

Antwerpen -

De verkoop van speed pedelecs blijft stijgen en vooral de provincie Antwerpen trekt het peloton. In België zijn er momenteel 33.090 van deze snelle fietsen ingeschreven. Dat is meer dan een verdriedubbeling in vergelijking met twee jaar geleden. In de provincie Antwerpen zijn er nu 11.575 speed pedelecs ingeschreven.

Sacha Van Wiele

Deze cijfers werden opgevraagd door CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De speed pedelec doet het vooral op de Vlaamse fietsmarkt zeer goed. 95,5% van de fietsen werd in Vlaanderen ingeschreven.

De groei was ook de afgelopen zes maanden te merken. In januari van dit jaar waren er nog 29.759 speed pedelecs ingeschreven. Op een halfjaar tijd kwamen er 3.331 van deze fietsen bij, zo’n 555 per maand dus. Bij de verdeling over de provincies is Antwerpen met ruime voorsprong koploper, met 11.575 inschrijvingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (7.102) en Vlaams-Brabant (6.425).

 ©  RR

Bedrijven

Uit de cijfers blijkt dat de bedrijven duidelijk het potentieel zien van de snelle elektrische fiets. 41,5% van de ingeschreven fietsen staan op naam van een rechtspersoon. 13.734 speed pedelecs werden dus via een bedrijf aangekocht of geleasd. De werkgevers bieden dit aan hun werknemers aan als alternatief voor de wagen. De overige 19.356 speed pedelecs zijn door particulieren ingeschreven.

Jef Van den Bergh (CD&V). © Photo News

“Dat de speed pedelec nog steeds aan populariteit wint, is duidelijk. Het wordt weer drukker op de wegen en mensen ondervonden tijdens de lockdown massaal de voordelen van fietsen. Het mogelijke effect van de coronacrisis op de verkoop van de speed pedelecs zit nog niet in deze cijfers. Wie zich zo’n fiets aanschaft, moet geduld hebben, want door de hoge vraag duren de leveringen soms maanden. Bovendien moet de fiets dan nog ingeschreven worden. Voornamelijk in Antwerpen, met z’n hoge filedruk en met de werken voor de Oosterweelverbinding, gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatief voor de wagen”, zegt Van den Bergh.

Bredere fietspaden nodig

De toename aan speed pedelecs betekent volgens het Kamerlid wel dat de fietsinfrastructuur moet worden aangepast met vooral bredere fietspaden om het verschil in snelheid veilig te kunnen opvangen. Van den Bergh pleit er ook voor dat elke fietser recht moet hebben op een fietsvergoeding.

“Het bedrijf waar je werkt, mag niet bepalen of je al dan niet recht hebt op een fietsvergoeding”, zegt Van den Bergh.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER