VS kopen wereldvoorraad coronamedicijn remdesivir op

De Verenigde Staten hebben vrijwel alle voorraden gekocht van remdesivir, een van de twee geneesmiddelen waarvan bewezen is dat ze tegen Covid-19 werken. Daardoor blijft er niets meer over voor Europa of de rest van de wereld, tenminste voor de komende drie maanden. 

‘President Trump heeft een fantastische deal gesloten om te verzekeren dat Amerikanen toegang hebben tot de eerste goedgekeurde therapie voor Covid-19’, laat de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar weten in een persbericht. ‘Voor zover mogelijk willen we ervoor zorgen dat elke Amerikaanse patiënt die remdesivir nodig heeft het kan krijgen.’

Volledige voorraad

Remdesivir is het eerste medicijn dat groen licht kreeg van zowel de Amerikaanse als de Europese geneesmiddelenautoriteiten om Covid-19 te behandelen. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door farmareus Gilead om ebola te bestrijden, maar het is bewezen dat het coronapatiënten helpt om sneller te herstellen van de ziekte. De eerste 140.000 dosissen zijn al opgebruikt. De Amerikaanse regering heeft nu meer dan 500.000 dosissen besteld. Dat is de volledige productiecapaciteit van Gilead voor juli, en 90 procent van die van augustus en september. 

Het Amerikaanse farmabedrijf heeft een patent op het antiviraal middel, waardoor geen ander bedrijf in ontwikkelde landen het mag produceren. Uit een groot onderzoek bij 1.036 patiënten wereldwijd bleek dat Covid-19-patiënten die remdesivir krijgen tot 31 procent sneller ontslagen werden uit het ziekenhuis dan patiënten die een placebo kregen. De helft van de groep die remdesivir kreeg, kon het ziekenhuis na 11 dagen verlaten. Bij de placebogroep was dat pas na 15 dagen.

‘America First’

De regering-Trump houdt vast aan haar ‘America First’-credo, ook tijdens de pandemie. In mei raakte bekend dat er een soortgelijke deal gesloten was met de Franse farmareus Sanofi. Als die erin slaagde een veilig en effectief vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19, zouden de eerste leveringen van dat vaccin naar de VS gaan. Onder druk van de Franse regering moest Sanofi daarop terugkomen. 

Dinsdag trok de voornaamste Amerikaanse virusbestrijder Anthony Fauci nog aan de alarmbel, omdat het aantal nieuwe besmettingen opnieuw op een hoogtepunt komt. ‘We hebben het niet volledig onder controle. Het zou mij niet verbazen als we op een punt komen waar er dagelijks 100.000 besmettingen bijkomen als er niets verandert. Ik ben zeer bezorgd, want het zou wel eens heel erg kunnen worden’, zei de topviroloog gisteren tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. 

Volgens het datacentrum van de medische universiteit John Hopkins zijn er momenteel meer dan 2,6 miljoen bevestigde gevallen van Covid-19, en zijn er meer dan 127.000 Amerikanen aan de ziekte bezweken. 

Meer