Direct naar artikelinhoud
MondmaskerplichtUpdate

Gouverneur vernietigt mondmaskerplicht in Deinze

Waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere.Beeld Wannes Nimmegeers

Waarnemend Oost-Vlaams gouverneur Didier Detollenaere schrapt het burgemeestersbesluit dat inwoners in Deinze verplicht om mondmaskers te dragen in supermarkten en superettes. De verplichting ging normaal gelden vanaf vandaag. 

en

“We vrezen dat er een tweede besmettingsgolf zit aan te komen en dan willen we gewapend zijn”, klonk het in Deinze. De mondmaskerplicht geldt normaal vanaf vandaag voor alle klanten vanaf 12 jaar, zo besliste burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

Vermeulen vindt het nodig om de mondmaskers te verplichten na enkele nieuwe gevallen van Corona en de vaststelling dat inwoners zich steeds minder aan het advies houden. In totaal vallen 17 handelszaken onder het verbod. “Als we de mensen nu mondmaskers kunnen laten dragen in de supermarkten, vragen we eigenlijk een kleine moeite om elkaar te beschermen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, partijgenoot van Vermeulen, liet dinsdagavond echter aan verschillende media verstaan niet opgezet te zijn met het initiatief in Deinze. Hij wijst op het ministerieel besluit dat het dragen van een mondmasker wel sterk aanbeveelt, maar niet verplicht. “De regels zijn overal dezelfde en dus ook in Deinze.”

Gouverneur vernietigt besluit

Waarnemend Oost-Vlaams gouverneur Detollenaere meldt nu dat de beslissing van de burgemeester “niet opportuun” is en het burgemeestersbesluit vernietigd wordt. 

“De omstandigheden waarbij een mondmasker verplicht is, zijn duidelijk omschreven”, voegt Detollenaere eraan toe op Radio 1. Volgens hem zou het voor burgers verwarrend zijn dat ze in pakweg Aalter geen mondmasker moeten dragen in de supermarkt, maar in Deinze wel. Lokale handelaars en supermarkten kunnen wel zelf beslissen om een mondmasker in hun zaak te verplichten, zegt de gouverneur.