VS brandmerkt Huawei officieel als bedreiging voor Amerikaanse nationale veiligheid

De Chinese technologieconcerns Huawei en ZTE Corporation zijn wel degelijk een bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC).

Deze aankondiging betekent onder meer dat het Universal Service Fund (USF) van de Amerikaanse communicatiecommissie niet langer voor investeringen in uitrusting of diensten van deze Chinese bedrijven mag worden gebruikt.

Bewijzen

Het Universal Service Fund verstrekt jaarlijks meer dan 8,5 miljard dollar subsidies om telecom-operatoren te helpen in Amerikaanse landelijke gebieden breedband uit te rollen. Op dit ogenblik hebben deze gebieden qua connectiviteit vaak een aanzienlijke achterstand op de rest van de Verenigde Staten.

In november vorig jaar had de FCC een regel uitgevaardigd waardoor geld uit het Universal Service Fund niet langer kon worden geïnvesteerd in leveranciers die als een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid gecatalogeerd staan.

De FCC had toen meteen tevens aanbevolen dat Huawei en ZTE Technologies als een bedreiging zouden worden bestempeld. Er zijn volgens Ajit Pai, voorzitter van de commissie, inmiddels voldoende bewijzen geleverd om die eerdere aanbeveling te bekrachtigen.

‘Beide bedrijven hebben nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het Chinese militaire apparaat,’ motiveerde Pai de beslissing. ‘Bovendien moet worden beseft dat deze ondernemingen in sterke mate aan de Chinese wetgeving zijn onderwerpen. Daardoor kunnen ze worden verplicht om met de Chinese inlichtingendiensten samen te werken.’

‘Het kan niet getolereerd worden dat de Chinese Communistische Partij misbruik zou maken van kwetsbaarheden in de Amerikaanse netwerken en de communicatie-infrastructuur van de Verenigde Staten in gevaar zou kunnen brengen.’

Subsidies

Pai wijst erop dat ook een aantal bondgenoten van de Verenigde Staten en communicatiebedrijven in andere landen inspanningen hebben gedaan om de inmenging van Huawei en ZTE te bestrijden. ‘Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Taiwan hebben al actie tegen Huawei ondernomen,’ betoogt hij.

Vorig jaar besliste het Amerikaanse ministerie van handel ook dat Amerikaanse bedrijven niet langer technologie aan Huawei mochten overdragen zonder daarvoor een speciale vergunning van de Amerikaanse overheid aan te vragen.

In maart van dit jaar ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump een wet die Amerikaanse bedrijven verbood om federale fondsen te gebruiken voor de aankoop van apparatuur bij bedrijven die als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd.

Daarbij was ook een budget van 1 miljard dollar subsidies voorzien om kleinere bedrijven toe te laten verboden apparatuur van Huawei en ZTE Technologies te ontmantelen en vervangen.

Meer