Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Maud Van de Velde wordt nieuwe directeur Toneelhuis

De Bourlaschouwburg/Het Toneelhuis in Antwerpen.Beeld Belga

Het Antwerpse stadstheater Toneelhuis heeft een nieuwe algemeen directeur. Vanaf 1 september zal Maud Van de Velde, voormalig directeur van Fox Film Belgium, Toneelhuis leiden. Op een opvolger van artistiek leider Guy Cassiers is het nog wachten.

De raad van bestuur van Toneelhuis heeft de aanstelling van Van de Velde unaniem goedgekeurd, voor een mandaat van vijf jaar. Haar voornaamste taak bestaat erin om in samenspraak met de beleidsstaf, de huisartiesten, de toekomstige artistieke leiding en de raad van bestuur een meerjarenplan uit te werken voor Toneelhuis, zowel op artistiek als financieel vlak, klinkt het. Met een structurele subsidie van 3,2 miljoen euro is Toneelhuis het meest gesubsidieerde theater van Vlaanderen.

Van de Veldes achtergrond ligt in de filmindustrie. Ze was eerder directeur van Fox Film Belgium, dat de films van 20th Century Fox en Warner Bros verdeelde in België en Luxemburg, en werkte daarvoor bij Kinepolis groep. Ze begon haar loopbaan als filmaankoper bij de commerciële omroep VTM. “Cultuur is mijn passie en ik ben steeds op zoek om een zo breed en gevarieerd mogelijk publiek te bedienen en hen te doen geloven in de magie van opvoering”, reageert Van de Velde in een persbericht. “Hoewel dit zeer uitdagende tijden zijn, ben ik ervan overtuigd dat dankzij de bruisende artistieke toppers die Antwerpen en Vlaanderen rijk is, we Toneelhuis vandaag en morgen relevanter kunnen maken dan ooit.”

Maud Van de Velde.Beeld Photo News

De functie van algemeen directeur is nieuw gecreëerd in Toneelhuis. Eerder werd het stadstheater geleid door een zakelijk en een artistiek leider. Sinds 2006 zet Guy Cassiers de artistieke lijnen uit, maar hij kondigde aan in 2021 te zullen vertrekken. De zoektocht naar een opvolger leidde tot onrust in Toneelhuis: de raad van bestuur achtte geen van de achttien kandidaten geschikt, en intern morden het personeel en de huisartiesten over de aanstellingsprocedure. Zakelijk leider Klaartje Heiremans moest vertrekken na een motie van wantrouwen, omdat ze zich te veel zou bemoeid hebben met de procedure. Daarop besloot de raad van bestuur een vacature uit te schrijven voor een algemeen directeur.

Samen met Cassiers, die nu tot 30 juni 2022 zal aanblijven, zal Van de Velde dus nog op zoek gaan naar een artistiek leider. Samen met de heropstart na de coronacrisis zal het één van de belangrijkste taken worden voor de nieuwe algemeen directeur.