Artistieke impressie van een lichtrijke blauwe variabele ster in het Kinman-dwergstelsel.
Volledig scherm
Artistieke impressie van een lichtrijke blauwe variabele ster in het Kinman-dwergstelsel. © Photo News

Astronomen staan versteld: monsterster mysterieus verdwenen

Waar is toch die massarijke ster gebleven, een ster maar liefst 2,5 miljoen keer helderder dan de zon? Astronomen staan versteld. In 2011 hadden collega’s de ster ver weg in het Kinman-dwergstelsel nog - indirect - gespot, vorig jaar was ze plots verdwenen. Mogelijk is de ster ingestort tot een zwart gat, zónder voorafgaande supernova-explosie. “Dat zou dan de eerste directe waarneming zijn van een monsterster die zijn leven op deze manier afsluit”, weet de Ierse onderzoeksleider, Andrew Allan.

3 reacties

  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @Marc Wouters Het is inderdaad een probleem. De kennis van het wetenschappelijk proces is ver te zoeken bij sommigen. Men verwacht perfectie en volledige kennis van iemand wiens job het is om nieuwe dingen te weten te komen.
  • Maarten anthonis

    4 jaar geleden
    Ze denken er veel van te weten, maar meestal zijn het veronderstellingen , eigenlijk weten ze er niks van.
  • Marc Wouters

    4 jaar geleden
    Trend van de artikels over wetenschap hier is meestal "ze weten het niet, de wetenschappers!" Meestak gevolgd door reacties hier van "we weten nog niks ". Alsof dat schokkend of beschamend is. Integendeel, het niet weten en begrijpen is altijd al de reiger geweest om verder te zoeken. Op die manier zijn we al geweldig veel te weten gekomen.