Direct naar artikelinhoud
Protesten

▶︎ Hongkong opnieuw in rep en roer: politie pakt 300 mensen op op grond van nieuwe veiligheidswet uit China

Betogers in Hong Kong.Beeld AFP

Duizenden mensen komen op straat in Hongkong uit protest tegen de nieuwe Chinese veiligheidswet. Ze scandeerden leuzen als ‘verzet tot het einde’ en ‘onafhankelijkheid voor Hongkong’. De politie zet waterkanonnen en pepperspray in. Al meer dan 300 mensen werden gearresteerd. 

Video wordt geladen...

De Chinese regering wil op deze manier de separatistische moraal, die sterk aanwezig is bij een groot deel van de inwoners van Hongkong, onderdrukken. Concreet houdt de nieuwe veiligheidswet in dat activiteiten tegen de nationale veiligheid, het aanzetten tot onafhankelijkheid, subversieve activiteiten en buitenlandse inmenging in Hongkong illegaal en strafbaar zijn. Overtredingen kunnen ook bestraft worden met een levenslange gevangenisstraf.

Lees meer: Drukte bij migratiebureaus Hongkong: ‘Het is een zinkend schip, iedereen zoekt een reddingsboot’

China oogst internationale kritiek vanwege het niet naleven van eerder overeengekomen afspraken met Hongkong. Niet alleen vanuit de Europese Unie wordt met argwaan naar de beslissing gekeken, ook Japan en de Verenigde Staten uitten hun onvrede. De regeringsleider van Hongkong zelf, Carrie Lam, blijft volop achter de beslissing staan en denkt niet dat deze nieuwe wet invloed zal hebben op de autonomie die Hongkong tot nu toe had.

Uitgerekend vandaag is de 23ste verjaardag van de overdracht van Hongkong. Tot 1 juli 1997 was Hongkong officieel Brits grondgebied, sindsdien is het een autonome regio van China. Aan die autonomie lijkt door deze nieuwe wet nu een einde te komen.