Covid-19-vaccin van Pfizer en BioNTech toont positieve resultaten, maar ook meteen vervelende bijwerking

Een experimenteel coronacvaccin van farmagiant Pfizer zet in de eerste fases beloftevolle resultaten neer, al baart een koortsreactie bij een aantal testpersonen wat zorgen.

Het vaccin is getest op 45 patiënten die een dosis van het middel of een placebo kregen. 12 kregen een dosis van 10 microgram, 12 een dosis van 30 microgram en 12 een van 100 microgram. Negen mensen kregen een placebo. Er waren drie dosissen voorzien per patiënt.

Neveneffecten

De eerste resulaten zijn veelbelovend, maar er zijn ook nadelen. Zo kreeg de helft van de patiënten die de dosis van 100 microgram kreeg, koorts. Die groep proefpersonen kreeg dan ook geen tweede en derde dosis van het vaccin.

Het vaccin genereerde ook antilichamen tegen Covid-19 en sommige van die antilichamen neutraliseerden het virus. Het aantal antilichamen lag 1,8 tot 2,8 keer hoger bij gevaccineerde patiënten als bij patiënten die gewoon recupereerden van het virus.

Het is het eerste stadium van de klinische proeven voor Pfizer en BioNTech en er lopen bij het bedrijf vier experimenten voor coronavaccins. Als de volgende ronde succesvol is, die kan starten deze zomer, kan er over productie gepraat worden. Voor Fase 2 van het experiment zullen tot 20.000 proefpersonen worden gezocht.

Een belangrijk onderdeel van Fase 2 is het vinden van de juiste dosering. Dat de neveneffecten van het vaccin in de eerste fase reeds zo zichtbaar zijn, kan Pfizers vaccin nog even in de wachtkamer zetten.

Momenteel verwachten de bedrijven om 100 miljoen dosissen te kunnen fabriceren tegen het einde van 2020 en 1,2 miljard tegen het einde van 2021. Pfizer en BioNTech zouden dan het vaccin wereldwijd verspreiden.

Vaccins in ontwikkeling

Er zijn momenteel 14 experimentele coronavaccins in een eerste klinische fase. Volgens Milken Institute gaat het momenteel onder andere om kandidaten van Inovio, CanSino, AstraZeneca en Moderna. Ook Merck, Johnson & Johnson en Sanofi beginnen binnenkort met het testen op mensen. Wereldwijd zijn er 178 in ontwikkeling.

Meer