Een illustratie van een tetraquark, een deeltje dat uit vier quarks bestaat.
Volledig scherm
Een illustratie van een tetraquark, een deeltje dat uit vier quarks bestaat. © CERN

Nieuw deeltje ontdekt van categorie die nooit tevoren is geobserveerd

WetenschapWetenschappers van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) hebben een nieuw type van tetraquark ontdekt. De vondst moet wetenschappers helpen beter in te zien op welke complexe wijze quarks zich aan elkaar binden om composietdeeltjes te vormen zoals protonen en neutronen die zich in de atoomkern bevinden.

8 reacties

  • Yves Steenssens

    4 jaar geleden
    Men moet toch iets vinden om de astronomische (energie)kosten van Cern te rechtvaardigen - heeft nog geen frank opgeleverd .
  • Marc Wouters

    4 jaar geleden
    Zou kunnen Danny, de snaartheorie zegt dat alles energie is, en dat elk deeltje een andere frequentie van trillen van energie is. We weten al dat materie her equivalent is van energie sinds Einstein. Maar de snaartheorie bewijzen blijkt een vette kluif. Nochtans zou dat mooi zijn, want alle natuurwetten die ontdekt zijn, zijn belachelijk simpel. Enkel het elementaire deeltjes model blijkt oeverloos complex. Dat wil zeggen dat er allicht een andere veel simpelere verklaring is.
  • Jan Mertens

    4 jaar geleden
    Eigenlijk is het enkel energie. Energie, het basismateriaal van alle deeltjes.
  • Danny Van den Branden

    4 jaar geleden
    Spijtig dat het niet voor het goede doel is. Als je het mij vraagt bestaat er zelfs geen materie, alleen geordende krachten.
  • Eric De Vrij

    4 jaar geleden
    Marianne: goed gezegd. Tof. Maar toch ongelooflijk prachtig, hoe de natuur in elkaar zit. Stapje voor stapje ontrafelt de mens de geheimen van het bestaan. Maar ik verwacht dat dit tot in het oneindige zal doorgaan, zowel in de micro- als de macro-cosmos. Fascinerend en boeiend. Dit onderzoek moet zeker verder. Mijn steun hebben ze alvast.