‘Het licht blijft branden’: subsidies voor energieproducenten in de maak om stroomtekorten te vermijden

Een breed politiek front is het eens over een vergoedingssysteem voor gascentrales. Dat moet de bevoorrading op de Belgische energiemarkt garanderen, zodat er geen stroomtekort dreigt.

Waarover gaat het? De Kamer zette een jaar geleden het licht op groen voor het mechanisme. Het ‘capaciteitsremuneratiemechanisme’ (CRM) laat toe een producent te vergoeden voor het ter beschikking stellen van een bepaalde capaciteit. Het gaat vooral over gascentrales. Een eerste veiling moet in 2021 plaatsvinden, indien België tijdig klaar wil zijn en nog een kernuitstap in 2025 mogelijk wil maken.

Wat is de politieke deal? Er is in de bevoegde Kamercommissie nu een akkoord tussen N-VA, MR, Open Vld, PS, sp.a, CD&V en Groen-Ecolo. Het CRM zal worden betaald via de distributienettarieven op de elektricteitsfactuur. In de resolutie wordt evenwel gesteld dat de regering moet zorgen dat de elektriciteitsfactuur daalt voor gezinnen en bedrijven. De regering moet voor het einde van het jaar met een voorstel komen hoe de eindafrekening voor elektriciteit volgend jaar lager zal liggen.

Om hoeveel geld gaat het? Volgens Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, zou de extra kost 21 euro per jaar bedragen voor een gezin met een gemiddeld verbruik. Bij een groot verbruik zou hij 31 euro per jaar bedragen. Volgens regulator CREG gaat het echter om 38 euro bij een gemiddeld verbruik en 56 tot 86 euro bij een groot verbruik.

Waarom is dit zo belangrijk? Zonder CRM zou de bevoorradingszekerheid in het gedrang komen. ‘Het is een fundamentele taak van de overheid om te zorgen dat het licht blijft branden’, bracht Tinne Van der Straeten (Groen), die de oplossing mee uitwerkte, woensdag in herinnering.

En de uitstap uit kernenergie? Het CRM betonneert die uitstap niet, waarschuwde N-VA in de Kamercommissie. ‘Sommigen zeggen dat alle kerncentrales kunnen sluiten, anderen dat er twee open zouden kunnen blijven’, zei Bert Wollants, die met Van der Straeten het project trok. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) toonde zich in een reactie opgetogen over de regeling. ‘Dit grote akkoord is uitstekend nieuws voor de bevoorradingszekerheid en de kernuitstap.’

Hoe reageert de energiesector? Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, reageert tevreden op het akkoord van zeven politieke partijen over een capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM). ‘Dit maakt de weg vrij voor investeringen om de bevooradingszekerheid te waarborgen.’

En de consument? Test-Aankoop reageert tevreden over de ingebouwde garanties. ‘We zijn tevreden met het principe zoals gestemd in de commissie: de steun voor gascentrales mag de energiefactuur van de consument niet doen stijgen’, zegt de consumentenorganisatie.

Meer