Direct naar artikelinhoud
Staatsveiligheid

Staatsveiligheid waarschuwt in jaarrapport ook voor extreemrechts

Archiefbeeld. Het gebouw van Staatsveiligheid.Beeld Photo News

Staatsveiligheid maakt zich steeds meer zorgen om extreemrechts geweld. Dat melden de inlichtingendiensten in hun nieuw jaarrapport over 2019. ‘Geweld in extreemrechtse middens is ook in België geen taboe meer.’

Ook het voorbije jaar was terrorismedreiging een topprioriteit voor Staatsveiligheid. Daarbij houden de inlichtingendiensten niet enkel jihadisten in de gaten. Ook uit extreemrechtse hoek groeit de dreiging. “De Staatsveiligheid merkt al enkele jaren een tendens op bij extreemrechts om zich te bewapenen”, zo staat te lezen in het jaarrapport, meldt de VRT. 

Leden van rechts-extremistische groepen zouden steeds vaker de oproep krijgen om zich voor te bereiden op geweld, “zoals het oefenen met vuurwapens en explosieven of het bespreken van potentiële doelwitten”, aldus het rapport. Ook maakt de Staatsveiligheid gewag van een voorbereidingskampen in het buitenland. “Er zijn een aantal opleidingskampen, zowel in de Europese Unie, als daarbuiten. We weten dat er een 20-tal Belgen een opleiding zijn gaan volgen.”

Eerder signaleerden bronnen binnen de Belgische veiligheidsdiensten al aan De Morgen dat ook zij zich zorgen maken over bewegingen als Schild & Vrienden en hun radicale discours. “Hoe groter die maatschappelijke onderstroom wordt, hoe meer we riskeren in de toekomst met een veiligheidsprobleem te zitten.”