donderdag 2 juli 2020 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Enquête

Buren willen helemaal geen nieuw station in Hasselt

Hasselt

De mensen die in de Hasseltse stationsomgeving wonen en werken, willen vooral dat er snel een einde komt aan de verloedering van de buurt. Tegelijk pleiten ze voor meer groen, een duidelijkere verkeersafwikkeling en gebouwen op mensenmaat. Ook het stationsgebouw hoort daar bij. “Dat hoeft geen nieuwe mastodont te zijn. Het huidige past perfect in de buurt, maar het mag wel een grondige renovatie krijgen.”

Deze bevindingen zijn het resultaat van een rondvraag waarop liefst 450 mensen reageerden. Het resultaat werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een eerste online participatietraject dat de stad organiseerde over de stationsbuurt. Daaraan namen 45 mensen deel, allemaal directe buren en handelaars.

“Het hele Stationsplein is onoverzichtelijk”, klinkt het. “Daardoor vinden de mensen het er onveilig. Koppel daaraan de leegstand, verloedering, onduidelijke verkeersstromen en het gebrek aan groen. Dan is meteen duidelijk wat er schort. We willen dan ook dat de omgeving anders ingericht wordt, met meer groene accenten en open ruimtes, parkjes, speelpleintjes... En vooral een gebied waar de auto niet langer de bepalende factor is.”

Uit de rondvraag blijkt ook dat amper 10 procent van de mensen die in de buurt woont, dagelijks de auto gebruikt. De fiets, de voetentram en het openbaar vervoer staan voorop. “En dus moeten de straten ook anders ingericht worden”, vinden de buren. “Zo leent de Bampslaan zich perfect voor een echt brede stoep met groene aanplantingen, met een fietspad en terrasjes voor extra leven. Tegelijk moet werk gemaakt worden van het slopen van de verloederde gebouwen waar we al decennia mee opgescheept zitten. Aan de andere kant van het station willen we een zinvolle invulling voor de leegstaande stelplaats van De Lijn zolang die niet is afgebroken. Daar is absoluut een kans om wat leuke pop-ups samen te brengen. Nu is onze buurt een passantenomgeving. Mensen komen hier en willen er ook zo snel mogelijk weer weg. Dat willen we zelf mee ombuigen. Het stationsgebouw speelt daar uiteraard een voorname rol in. Wel, in tegenstelling tot veel anderen vinden wij niet dat Hasselt een nieuw station nodig heeft nu de infrastructuur op de perrons al flink verbeterd zal worden. Voor ons past het huidige gebouw, dat ook best zijn charmes heeft, perfect in het beeld dat wij voor ogen hebben: gebouwen op mensenmaat. Een grondige renovatie van het huidige pand volstaat dan ook om het aantrekkelijk te houden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws