Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Van Ranst waarschuwt voor openstellen Europese grenzen: ‘Dit is gevaarlijk’

Brugge mag weer niet-Europese toeristen verwelkomen, zij het uit een beperkt aantal landen.Beeld thomas sweertvaegher

‘Deze zomer zullen we onder Europeanen blijven’, had de Franse president Emmanuel Macron verklaard. Maar nog geen twee maanden later gaan de grenzen alweer open voor niet-Europeanen uit veertien landen. ‘Gevaarlijk’, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Het is niet zo dat iedereen vrij naar Europa zal kunnen reizen. Enkel inwoners van landen die de corona-epidemie even goed of beter onder controle hebben dan Europa zijn welkom. Het gaat om veertien landen, waaronder Canada, Marokko, Tunesië en Australië. Chinese toeristen en zakenmensen mogen enkel komen als Europeanen ook welkom zijn in China.

Voorlopig krijgen niet-Europeanen geen bijkomende voorwaarden opgelegd als ze naar België willen komen, al kan de regering daarover de komende dagen nog beslissen. Zou het een goed idee zijn reizigers een coronatest te laten ondergaan op de luchthaven, of hen preventief veertien dagen in quarantaine te plaatsen? “Over een quarantaine is nog niets afgesproken”, zegt Van Ranst. “Dat is een politieke beslissing. Ik heb daar geen advies over te geven.” 

“Maar het is een feit dat virologen niet opgetogen zijn over het openstellen van de Europese grenzen. Het is een gevaar. Bovendien kan de situatie in een land elke dag veranderen. Het is een systeem dat je dagelijks moet opvolgen. Garanties zijn er niet: in een veilig land kan morgen een grote uitbraak zijn en dan zou je reizigers uit die landen de toegang tot Europa moeten ontzeggen. Bovendien moet je niet kijken naar de gemiddelde situatie in een land maar wel naar de situatie per regio. Zeker in een uitgestrekt land is dat belangrijk.”

“De besmettingen na de skivakanties zijn op dezelfde manier gebeurd. Nu zou iedereen het heel normaal vinden die skiërs niet te laten terugkeren naar België of hen in quarantaine te plaatsen. Met betrekking tot de reizigers uit niet-Europese landen moet nu ook een beslissing genomen worden. Een moeilijke beslissing, want in de praktijk is quarantaine een zeer zware maatregel.”

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Johan Jacobs

‘Twee dorpjes’

Lize Raes, die samen met haar broer het wiskundig model ontwierp waarmee België de curve probeert te voorspellen, maakt zich minder zorgen. “Zolang die niet-Europese landen een gelijk aantal doden hebben per miljoen inwoners, zal dat au fond niets veranderen”, zegt ze. “Het is pas als je mensen binnenlaat uit regio’s waar procentueel gezien meer besmettingen en doden zijn dan hier, dat er een probleem kan zijn. Omdat het aantal bevestigde besmettingen afhangt van de manier waarop en de mate waarin getest wordt, is het zinvoller om het aantal doden te vergelijken. Maar je moet er dan ook rekening mee houden dat niet alle landen de overlijdens in hun rusthuizen meetellen.”

Ook van een plotse piek in het aantal besmettingen in een niet-Europees land van waaruit burgers naar hier komen, ligt Lize Raes niet wakker: “De kans op zo’n piek is bijna onbestaande. Je hebt er gehad in Israël en in Duitsland, maar dat is dan zeer lokaal dat je plots meer dan duizend besmettingen erbij hebt. Het gaat dan om twee dorpjes of zo. De kans is heel klein dat er net iemand uit dat dorpje naar Europa zal reizen. Aan ons wiskundige model zal het openen van de Europese grenzen alleszins niets veranderen, want het maakt niet uit waar mensen die besmet zijn vandaan komen.”