Direct naar artikelinhoud
AchtergrondFederale formatie

Waar iedereen op wachtte: dit is de tegenzet van sp.a-voorzitter Rousseau

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Bob Van Mol

Een eerlijke bijdrage van de grote vermogens, extra investeringen in de gezondheidszorg en een hervorming van de arbeidsmarkt. In een nota legt de sp.a haar eisen op tafel voor een deelname aan een coalitie zonder PS. ‘Niet onredelijk’, vinden CD&V, Open Vld en MR.

en

“Check your Instagram.” Een onderhandelaar voelt woensdagmiddag de bui hangen als hij verneemt dat sp.a-voorzitter Conner Rousseau en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez elkaar zullen ontmoeten in Le Perroquet, een brasserie aan de Zavel. Kort daarvoor heeft Rousseau bij de ‘drie koningen’ – Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Bouchez – aangedrongen op een overleg met z’n vieren, maar de eerste twee haken af.

Niet veel later post Rousseau inderdaad een foto van zijn gesprek met Bouchez. “Hij was niet altijd zo lief voor me, maar dit land gaat kapot aan zever. Ik wil oplossingen en praten. Santé.” Een opmerkelijke verzoening, want de afgelopen dagen leek de vete tussen de twee volledig te ontsporen. Rousseau vertelde afgelopen zaterdag nog hoe Bouchez denigrerend had gedaan over zijn rugzak. Luttele uren voor hun ontmoeting zei Bouchez dat hij meer eerlijkheid van Rousseau had verwacht.

De ontmoeting is de start van het tegenoffensief van Rousseau. Afgelopen maandag werden de Vlaamse socialisten voor het blok gezet. Ze moesten van de drie koningen beslissen of ze bereid waren in een regering te stappen zonder de PS, een zogenaamde Arizona-coalitie met Open Vld, MR, CD&V, cdH, N-VA en sp.a. Dat ze in ruil maar weinig inhoudelijke garanties kregen, stuitte hen echter tegen de borst.

Twitter bericht wordt geladen...

Verlanglijstje

Dat kort na de foto gsm’s beginnen te rinkelen op de nieuwsredacties, is geen toeval. Uit rode kringen wordt een verlanglijstje gelekt dat de Vlaamse socialisten op tafel leggen om aan de onderhandelingstafel te komen. Daarbij gaat het onder meer om een eerlijke fiscaliteit, met een eerlijke bijdrage van de grote vermogens en multinationals. “Géén belastingen op consumptie.” Ze willen ook investeringen in de gezondheidszorg en hervormingen van de arbeidsmarkt.

Sp.a kaatst de bal terug. “De drie koningen wilden duidelijkheid van ons. Nu hebben ze die. Wij zijn bereid om het een kans te geven”, klinkt het. De partij eist dat haar punten worden opgenomen in de nota van de drie koningen. Die nota was sinds woensdag zo goed als klaar. Bouchez, Coens en Lachaert zouden vandaag de uitnodigingen naar de andere partijen versturen, om dan allicht op vrijdag aan de onderhandelingstafel te komen.

Bij CD&V valt te horen dat de voorstellen van sp.a nog best aanvaardbaar zijn. De eisen zijn alleszins niet van die aard dat een gesprek sowieso onmogelijk is, klinkt het. Ook de liberalen vinden de lijst nog niet zo onredelijk. Of sp.a ook echt bereid zal zijn om PS te lossen, is wel nog maar de vraag. Net zoals het ook onduidelijk is of N-VA hiermee akkoord zal gaan.