EU onderhandelt over remdesivir met Gilead

De Europese Commissie is in gesprek met farmareus Gilead. Het bedrijf heeft een werkend coronamedicijn, remdesivir, waarvan de VS de overgrote meerderheid al gekocht hebben. Europa wil nu ook remdesivir voor de eigen landen reserveren.

De Europese Commissie overlegt met Gilead, de Amerikaanse farmagigant, om dosissen van het coronamedicijn remdesivir te voorzien voor de Europeanen.

Maandag raakte bekend dat de Verenigde Staten 500.000 dosissen van het medicijn hebben opgekocht. Dat is goed voor zowat 90 procent van de volledige productie van Gilead in juli, augustus en september.

Productiecapaciteit Gilead

Stella Kyriakides, de Europese Commissaris voor Gezondheidszorg, is onderhandelingen gestart met Gilead over de productiecapaciteit van het bedrijf en eventuele dosissen voor Europa. ‘Commissaris Kyriakides heeft verschillende gesprekken gehad met Gilead, waaronder over hun productiecapaciteit’, klink het in een officieel persbericht van de Europese Commissie.

‘De Commissie onderhandelt momenteel ook met Gilead over het reserveren van dosissen remdesivir voor de EU-lidstaten.’

Remdesivir, een antiviraal middel, werd ooit gezien als de oplossing voor ebola, maar faalde daarin. Het is het enige middel dat in de Verenigde Staten, onder een noodwet, is goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten.

Remdesivir

Labo-onderzoek met remdesivir toont dat een behandeling met remdesivir patiënten met Covid-19 vier dagen sneller doet genezen. Er is een beperkte impact op patiënten die geen ernstige symptomen hebben. Er is ook geen invloed op de mortaliteit.

Na de mededeling van de Verenigde Staten heeft de Europese Commissie wel spoed gezet achter de marktautorisatie van remdesivir. Die zat al in een hogere versnelling, maar moet nu nog sneller verzekeren dat ook Europese ziekenhuizen toegang krijgen tot het middel.

Witte producten

Gilead gaf nog geen commentaar op de gesprekken met de Europese Unie. Er komen wel generische edities van remdesivir voor ontwikkelingslanden, maar de Europese Unie valt daar niet onder. Een kuur remdesivir zou 2.340 dollar kosten.

Vorige maand ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Oxford dat een niet-gepatenteerde steroïde, dexamthasone, ook werkt tegen Covid-19.

Meer