Videospeler inladen...

Branden in Braziliaanse Amazonewoud dreigen nog erger te worden dan vorig jaar

Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud dreigt dit jaar nog veel hoger te liggen dan vorig jaar, toen er wereldwijd veel aandacht naar ging. Cijfers uit juni - het begin van het droge seizoen - beloven niet veel goeds.

Het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek INPE telde in juni 2.248 brandhaarden. Dat zijn er bijna 20 procent meer dan in juni 2019. Het is ook het hoogste aantal brandhaarden in die maand in 13 jaar tijd.

In juni begint het droge seizoen. Het cijfer van meer dan 2.200 brandhaarden verbleekt bij de piekcijfers van vorig jaar, toen in de maanden augustus en september om en bij de 40.000 brandhaarden per maand werden geregistreerd. Maar de stijging in vergelijking met juni vorig jaar en de jaren daarvoor, belooft weinig goeds voor de komende maanden. Het hoogtepunt van het brandseizoen ligt tussen augustus en november. Specialisten gaan uit van een nog erger jaar dan 2019.

Aangestoken

Branden in het Amazonewoud zijn meestal aangestoken, waarbij boeren land willen vrijmaken om te bewerken of om vee te laten grazen. Vaak worden grote stukken bos eerst gekapt en later in brand gestoken. Even vaak gebeurt dat op een illegale manier.

Het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor het Amazonewoud IPAM, een niet-gouvernementele organisatie, voorspelt dat dit jaar tegen eind juli zo'n 9.000 vierkante kilometer bos gekapt zal zijn dat dan nog in brand moet worden gestoken. Uit cijfers van IPAM moet blijken dat in de periode januari 2019 tot april 2020 zo'n 5.500 vierkante kilometer Amazonewoud is ontbost en in brand gestoken.

Rookhinder bovenop corona

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro kreeg vorig jaar bakken kritiek over zich heen van de internationale gemeenschap omdat hij te weinig zou ondernemen om de ontbossing tegen te gaan. Bolsonaro wordt verweten de voorkeur te geven aan de land- en mijnbouw in het woud.

In mei zette Bolsonaro opnieuw het leger in om het Amazonewoud te beschermen. In augustus vorig jaar deed hij hetzelfde. Toch verdween in mei 12 procent meer bos dan in dezelfde maand in 2019.

Een nog hogere tol in het aantal branden dit jaar zou bovenop de coronapandemie komen, die al 60.000 Brazilianen het leven heeft gekost en waarbij Bolsonaro op zijn zachtst gezegd ook niet echt een goed figuur heeft geslagen.

Braziliaanse specialisten vrezen overigens dat de branden in het Amazonewoud nog meer ademhalingsproblemen zullen veroorzaken bij mensen die besmet zijn geraakt met het virus. Ze zullen langer ziek zijn en meer symptomen vertonen, citeert het Britse persagentschap Reuters infectioloog Guilherme Pivoto.

Meest gelezen