Europese Commissie sleept België voor Hof van Justitie wegens witwasrichtlijn

Themabeeld ©  Shutterstock

De Europese Commissie sleept België voor het Hof van Justitie omdat ons land een belangrijke richtlijn tegen witwaspraktijken nog steeds niet volledig in nationale wetgeving heeft omgezet. Ze verzoekt het Hof om financiële sancties te voorzien.

Bron: BELGA

De lidstaten moesten de vierde witwasrichtlijn eigenlijk tegen juni 2017 uitvoeren, maar drie jaar later is dat in België nog steeds niet helemaal gebeurd, zo stelt de Commissie. Ze ziet meer bepaald tekortkomingen in de mechanismen waarmee de financiële inlichtingendiensten documenten en informatie uitwisselen.

“We beschikken over robuuste Europese regels maar deze moeten consequent en efficiënt worden toegepast”, zo becommentarieerde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis de beslissing. “We zullen ervoor zorgen dat iedereen in de particuliere en in de publieke sector de regels strikt toepast.”

Ook Oostenrijk en Nederland worden om dezelfde reden voor het Hof gedaagd. In het Oostenrijkse geval strookt de wetgeving over weddenschappen en kansspelen niet met de richtlijn, in Nederland vormt de te verstrekken informatie over de uiteindelijk begunstigden van vennootschappen en andere juridische entiteiten een probleem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen