Google betaalt miljarden aan Apple om standaardzoekmachine te zijn

De Britse concurrentiewaakhond klaagt een deal tussen Apple en Google aan, waarbij die laatste als de standaardzoekmachine geldt op de internetbrowser Safari. En ook de overname van Fitbit bezorgt de Amerikaanse internetgigant nieuwe kopzorgen.

Waarover gaat het? De Britse Competition and Markets Authority ontdekte dat internetgigant Google en iPhone-maker Apple het op een akkoordje gegooid hebben. Jaarlijks telt Google alleen al in het Verenigd Koninkrijk tot 1,5 miljard dollar neer om ervoor te zorgen dat Apple de zoekmachine als standaardoptie instelt. In 2014 kwam al een gelijkaardige deal in de Verenigde Staten aan het licht. Toen ging het om 1 miljard dollar, een bedrag dat intussen ongetwijfeld een stuk hoger ligt.

Het nieuws: In een nieuw rapport laat de Britse concurrentiewaakhond zijn licht schijnen over de deal die de twee mastodonten gesloten hebben. De betalingen van Google aan Apple veroorzaken een ‘significante toetredingsdrempel voor concurrerende zoekmachines’, klinkt het, verwijzend naar bijvoorbeeld Bing, Yahoo of DuckDuckGo.

De details: Apple en Google wilden uiteraard geen commentaar kwijt aan het Britse persagentschap Reuters.

  • Wel becijferde marktonderzoeker Bernstein dat Apple jaarlijks ongeveer 9 miljard aan inkomsten uit licentieovereenkomsten binnenrijft. Liefst 80 procent daarvan is afkomstig van Google.
  • De concurrentiewaakhond vraagt in het rapport dat regulatoren overal ter wereld bevoegdheden krijgen om de regeling tussen de mastodonten aan te pakken. Zo moet het mogelijk zijn om op te leggen dat gebruikers zelf een zoekmachine kunnen uitkiezen of moeten de regulatoren de optie krijgen om de betalingen van Google aan banden te leggen.

Genoteerd: Intussen lopen de gemoederen rond de overname van Fitbit door Google verder op. Nu de deadline voor de eventuele goedkeuring door de Europa nadert, roeren een twintigtal internationale consumentenorganisaties zich. ‘Regulatoren moeten ervan uitgaan dat Google de volledige databank van Fitbit zal gebruiken, die momenteel nog onafhankelijk, uniek en bijzonder gevoelig is’, schrijven ze in een open brief. Op 20 juli moet Brussel zich uitspreken. Komt er geen toestemming, dan zal de Europese Commissie een onderzoek opstarten.

Meer