Zoom mist eigen deadline voor transparantierapport

Videobel-app Zoom beloofde een transparantierapport, met daarin bijvoorbeeld hoe vaak het bedrijf inzage heeft gegeven aan de overheid. Dat rapport loopt nu vertraging op.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Zoom op 30 juni een transparantierapport zou voorleggen. Dat had het bedrijf zelf aangekondigd. In dat transparantierapport staat bijvoorbeeld hoe vaak Zoom de overheid toegang tot zijn data heeft gegeven.

Zoom geeft nu zelf aan dat het die deadline niet zal halen. Er is geen nieuwe datum voor het transparantierapport, maar volgens de blog van het bedrijf komt het er ‘later dit jaar’.

Privacy en veiligheidsproblemen

De videoconferencinggigant ligt onder vuur, nadat hij te kampen kreeg met beveiligingsproblemen. Zoom was een bescheiden chatapp voor de coronacrisis, maar tijdens de wereldwijde lockdown schoot het gebruikersaantal de hoogte in. Daar kwamen ook problemen bij: niet-beveiligde videocalls kregen last van Zoom-bombers.

Bij een Zoom-bomb komen er ongewenste gasten binnen in uw gesprek. In het beste geval vervelend, in het slechtste geval werd er kinderporno in de gesprekken geprojecteerd. Zoom zorgde er al snel voor dat alle gesprekken, ook die van de niet-premiumaccounts, encryptie kregen.

In een blog op de site van Zoom kijkt CEO Eric Yuan positief naar de evolutie die zijn bedrijf in de voorbije maanden heeft gemaakt. ‘We hebben veel vooruitgang gemaakt bij het definiëren van het raamwerk en de manier waarop we een transparantierapport zullen maken.’

Transparantierapporten worden de laatste jaren uitgegeven door grote techbedrijven om een inkijkje te geven in hoe het bedrijf omgaat met de privacy van klanten. Ze zijn niet verplicht, maar tonen wel hoe snel een bedrijf ingaat op verzoeken van de overheid.

Het oog van China

Zoom schorste vorige maand twee accounts uit de VS en één uit Hongkong op vraag van de Chinese overheid. De gebruikers, die niet in China wonen, hadden een Zoom-call georganiseerd om de verjaardag van de slachtpartij aan het Tiananmenplein te herdenken.

Zoom liet toen optekenen dat het bedrijf ‘de regels en wetten in de jurisdicties waar het werkt, moet volgen.’ Later besliste het bedrijf om het beleid aan te passen en wijst het zulke verzoeken van de Chinese overheid, voor gebruikers buiten China, af.

Meer