Radio 2

Hoe weet je wanneer een zeehond op het strand gezond is?

SEA Life Blankenberge geeft opleiding aan brandweermensen  om gezonde en zieke zeehonden te herkennen. De brandweer aan de kust krijgt veel telefoontjes van ongeruste wandelaars die denken dat er een zieke, gewonde of uitgeputte zeehond op het strand ligt. Maar meestal zijn de dieren kerngezond en liggen ze alleen maar wat te rusten. Door de opleiding kan de brandweer beter inschatten of ze moet tussenkomen of niet. 

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De laatste tijd zitten er altijd maar meer en meer zeehonden op het strand. Zeker op het Klein Strand in Oostende zijn er veel. Ook in de jachthaven van Nieuwpoort zie je er soms liggen op de scheepshellingen. En een golfbreker in Koksijde is ook een goeie plaats om er te spotten.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen telde vorig jaar 47 dode zeehonden op het strand. Dat is het hoogste cijfer ooit. En ook bij SEA Life in Blankenberge, verzorgen ze meer zeehonden. Vorig jaar waren er dat 26.

Zonnekloppers

Veel mensen denken dat zo’n zeehond op het strand abnormaal is. Ze vermoeden dat het dier gewond is of ziek of uitgeput. En dan bellen ze naar de politie, de brandweer of SEA Life. Maar als die dan ter plaatse komen, blijken de zeehonden meestal perfect gezond te zijn. De dieren komen er rusten. Het zijn eigenlijk zonnekloppers, ze houden van warmte. Daarom liggen ze soms in de zon op golfbrekers of op baggerbuizen in de havengeul van Blankenberge. 

Banaanvorm

Het komt er dus op aan om te zien wanneer een gestrande zeehond gezond is en wanneer niet. En daarmee zijn ze bezig in SEA Life in Blankenberge. Ze hebben daarvoor een specialist in huis: de Canadese dierenverzorger Scott Hadley. Hij geeft opleidingen aan brandweermensen zodat die zieke zeehonden kunnen identificeren.

Hans De Blauwe van de brandweer van Brugge heeft de opleiding gevolgd. "Een zeehond die in de vorm van een banaan op het strand ligt, is gezond: met zijn kop en zijn staart omhoog dus. Ook als hij op zijn rug ligt en je ziet hem krabben met een pootje aan zijn keel, dan is hij in orde. Maar als hij languit op zijn buik ligt en niet reageert als je dichterbij komt, dan is er waarschijnlijk iets mis mee. Dat is ook zo wanneer hij op een vreemde manier ademt. Dan bel je best wel."

Zo ziet een kerngezonde zeehond eruit.
Radio 2

Meest gelezen